DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Egyéb

6 általános szabály, ami a versenyautókra is vonatkozik

Habár a közúti közlekedés és a versenypályán történő vezetés körülményei igencsak eltérőek, vannak olyan általános szabályok, amelyek – akár a közlekedés szabályaira, akár a járművek műszaki vagy felszereltségi kívánalmaira vonatkozóan – egyaránt érvényesek a személygépjárművekre és a versenyautókra is. Mostani cikkünkben ezekből gyűjtöttük össze a legfontosabbakat.

Ki határozza meg a versenyautókra vonatkozó szabályokat?

Míg az köztudott, hogy a közúti közlekedés alapvető szabályait a KRESZ tartalmazza, a járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeit pedig a 6/1990. (IV. 2.) KöHÉM rendelet részletezi, felmerülhet a kérdés, hogy a versenyautókra vonatkozóan vannak-e speciális előírások, amelyek ezektől eltérő közlekedési vagy technikai feltételeket határoznak meg.

kotelezo-biztositas



Amennyiben versenyautóval a közúti forgalomban veszünk részt, akkor a fentiek a mérvadóak, a versenypályán azonban más a helyzet. Utóbbi esetben Magyarországon a versenyautókra vonatkozó szabályokat a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) határozza meg. Ezek a szabályok általában az adott versenysorozat nemzetközi szabályzataihoz igazodnak, de esetenként előfordulnak országspecifikus előírások is. A MNASZ a Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) Nemzetközi Sportkódexével összhangban állítja össze sportszabályzatait.

Előírások, amelyeknek versenyautóval is meg kell felelnünk

Bizonyos előírások a személygépjárművekre és a versenyautókra egyaránt vonatkozhatnak. Az alábbiakban összeszedtük ezek közül a legfontosabbakat.

1. Közlekedési szabályok

Habár a versenyautók általában nem alkalmasak a közúti közlekedésre, bizonyos járműtípusok – így például a raliautók – megfelelő felszereltség esetén felbukkanhatnak a közúti forgalomban, hiszen sokszor ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a versenyzők eljussanak a következő versenyszakaszra. Ilyenkor természetesen a KRESZ szabályai vonatkoznak ezekre az autókra is, csakúgy, mint az összes többi, közúti közlekedésben részt vevő járműre.

Az egyes közlekedési szabályokon, például a sebességkorlátozásokon, a kanyarodási és előzési szabályokon vagy a megfelelő jelzések használatán túl további lényeges szempont, hogy a közutakon csakis rendszámtáblával ellátott járművek közlekedhetnek, ezért a versenyautóknak közúti közlekedés vagy közúton történő autóversenyzés esetén rendelkezniük kell sportrendszámmal. Míg ez régebben az „SP” betűjelű rendszámokat jelentette, 2022 júliusától már az „I” betűjelű ideiglenes rendszámot igényelhetik a versenyzők.

2. Kötelező biztosítás

Kötelező biztosítást minden, magyar hatóság által kibocsátott rendszámmal ellátott gépjárműre kötni kell, a rendszám nélküli autók esetén pedig akkor, ha a tulajdonos magyarországi lakhellyel vagy székhellyel rendelkezik. Ebbe beletartoznak a versenyautók is. Fontos azonban tudni, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem terjed ki olyan kárra, ami gépjárműversenyen vagy ahhoz kapcsolódó edzésen történt, ezért ezekre vonatkozóan versenyenként külön versenyzői felelősségbiztosítást szükséges kötni.

3. Műszaki ellenőrzések

Hazánkban a személygépjárművek esetében évente kötelező a műszaki vizsga, amelynek során az autók biztonsági és környezetvédelmi szempontból is ellenőrzésre kerülnek. A versenyautókra speciális szabályozás vonatkozik, amelyek a versenysorozatok és az autók típusa szerint változhatnak. Általában szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük, amelyek a versenybiztonságot és az esélyegyenlőséget garantálják a versenyeken.

4. Alkoholfogyasztás

A Büntető Törvénykönyv (Btk.) alapján Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetésben, vagyis nincs olyan kis mennyiségű kimutatható alkohol, amely megengedhető lenne. A közúti közlekedésben az erre vonatkozó szabályrészletek és az ittas vezetés esetén bevett eljárásrend is egyaránt azonos minden típusú gépjármű, így a személykocsik és versenyautók vezetőire is.

5. Kötelező felszerelések

A közúti közlekedésben minden járműnek rendelkeznie kell olyan kötelező felszerelésekkel, mint például a biztonsági öv, az elsősegélydoboz vagy a vészjelző háromszög. Ezek a felszerelések nélkülözhetetlenek az esetleges balesetek kezeléséhez és a biztonságos közlekedéshez.

Az autóversenyeken általában további felszerelésekkel is rendelkeznünk kell. A versenyzőknek megfelelő védőfelszerelést, így például homológ bukósisakot, valamint előírás szerinti védőruhát, kesztyűket és cipőket kell viselniük. A járművek esetében pedig a megfelelő erősségű és méretű bukókeret, a tűzoltórendszer vagy a biztonsági ablakháló is a felszerelés részét képezi a nemzetközi előírások szerint.

6. Környezetvédelmi előírások

Csakúgy, mint az élet szinte minden területén, napjainkra a gépjárművek piacán is meghatározóvá váltak a környezetvédelmi szempontok. Ennek megfelelően ma már különféle szabályozások vonatkoznak az autók károsanyag-kibocsátásának elfogadható szintjére. Az Európai Unió tagállamaiban általános európai kibocsátási normák vannak érvényben, de Magyarországon a 6/1990. (IV. 2.) KöHÉM rendelet is tartalmaz környezetvédelmi szempontú műszaki feltételeket.

A környezetvédelmi megfontolások a motorsportban is egyre nagyobb teret kapnak: a FIA fenntarthatósági irányelveinek meghatározásán felül rendszeres jelentéseket is összeállít, amelyben bemutatják a különböző sportesemények környezeti hatásait, és javaslatokat tesznek a fenntarthatóság növelésére.

A fentieken felül természetesen további specifikus szabályok is vonatkozhatnak a versenyautókra, amelyek a versenyrendezők, illetve a motorsportszövetségek által kerülnek meghatározásra – ezek általában a versenyek biztonsági előírásaival és a versenyek lebonyolításával kapcsolatos kérdéseket érintik.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: