DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Egyéb

Hogyan maradnak észnél a Forma1-es pilóták a rengeteg versenykör után is?

A Hungaroringen egy Forma-1-es verseny 70 kör hosszú, de előfordulnak ennél is több körös versenyek is – például a 78 körből álló monacói nagydíj. A versenyeket sokszor még a tévében nézve is nehéz követni, felfoghatatlannak tűnik tehát, az autóban ülve a pilóták hogyan tudnak ennyi ideig koncentrálni és a másodperc töredéke döntéseket hozni – főleg ilyen sebességnél. Mutatunk néhány tippet, amely a világ legjobbjai mellett nekünk is segíthet!

Az éberség fenntartása

Egy F1-es pilóta egész élete, étrendje és napirendje a versenyek köré szerveződik. Mindent megtesznek azért, hogy a kellő időpontban – az időmérőkön és a futamokon – csúcsformában legyenek fizikailag és pszichésen egyaránt. Ennek egyik kulcsa az éberség: felkészülten, kipihenten és tökéletesen koncentráltan ülnek a volán mögé.

Persze a legjobbakkal is előfordulhat, hogy szükségük van egy kis extra segítségre éberségük fenntartására – és velünk is megtörténhet, hogy pont akkor jön ránk a fáradtság, amikor a legkevésbé számítunk rá. Ilyenkor fordulhatunk a koffeinhez akár kávé vagy energiaital, akár tabletta formájában. Érdemes azonban vigyázni ezzel a stimulánssal: amellett, hogy vízhajtó hatású, csak rövid energialöketet ad, amely után ugyanolyan energiahiányt érezhetünk; ráadásul könnyű rászokni és immunissá válni rá. Épp ezért használjuk óvatosan és taktikusan, fogyasszuk korlátozottan, a megfelelő időben és felelősségteljesen!

f1-pilota



 

Fokozott koncentráció

A koffeinhez hasonlóan a kreatin szedése is pozitív hatással bír a szellemi állapotunkra, serkenti agyunk működését és a koncentrációt. Emellett segít az izomtömeg növelésében és a regenerációban is.

Szellemi egészségünket egyéb, agyunk működését szolgáló vitaminnal és táplálékkiegészítővel is támogathatjuk: a B1-vitamin az idegrendszert, a B5 az anyagcsere-folyamatokat segíti; a B12 az egészséges idegszöveteket, a C-vitamin pedig az immunrendszerünket erősíti. A D-vitamin jó hatással van a memóriánkra, míg az E-vitamin a káros szabadgyökök ellen védi idegsejtjeinket. Ne feledkezzünk meg az olyan ásványi anyagokról és nyomelemekről sem, mint a magnézium, a kálcium, a cink vagy a vas!

Intenzív felkészülés

Egy hosszú verseny a testet és a szellemet is megterheli – gondoljunk csak arra, hogy érezzük magunkat egy kihívásokkal teli, hosszú munkanap végén! A pilóták épp ezért nemcsak a testüket készítik fel a megterhelésre állóképességi edzéssel és különböző – különösen a nyak izmait érintő – erősítő gyakorlatokkal, de a lelküket is. A meditáció segít ellazulni és nyugodtan pihenni, ráadásul a testérzetet is erősíti. Segítségével a koncentrációs képesség is javítható – ehhez elég, ha kényelmes pozícióba helyezkedünk, odafigyelünk a légzésünkre és gondolatainkat egy irányba tereljük, elcsendesítjük.

A mindfulnessnek, azaz a tudatos jelenlétnek régóta fontos szerepe van a sportpszichológiában. Ezt alkalmazva a sportolók ki tudják zárni a külvilágot és a zavaró ingereket, így csak és kizárólag a versenyre koncentrálnak. A módszer gyakorlatait – mint például a légzés és a test koncentrált figyelése vagy a jóga – mi is alkalmazhatjuk a mindennapokban, pozitív hatásai pedig szinte azonnal érezhetőek.

Regenerálódás

Megfelelő pihenés nélkül lehetetlen jól teljesíteni és csúcsformába lendülni – hát még meg is őrizni azt! A kellő minőségű és mennyiségű alvás testünk és szellemi képességeink szempontjából is elengedhetetlen, épp ezért az F1-es pilóták kiemelten nagy figyelmet fordítanak erre.

Tegyünk így mi is: igyekezzünk időben ágyba kerülni, odafigyelni a szoba megfelelő hőmérsékletére, illetve arra is, hogy párnánk, takarónk és matracunk is maximálisan a pihenésünket szolgálja! Lefekvés előtt kerüljük a kék fényt kibocsátó készülékek – mobiltelefon, laptop, tablet – használatát, és figyeljünk oda vacsoránkra is: egy megterhelő étkezést általában álmatlan éjszaka követ!

Egészséges élet

Legyen szó autóversenyzésről, futballról vagy bármilyen egyéb sportról, a legjobbak rendszerint úgy váltak azzá, hogy a rengeteg gyakorlás mellett az egészségükre is odafigyeltek – ezt pedig számunkra is ajánlott! Kiegyensúlyozott étkezés, mely kellő mennyiségben tartalmaz minden fontos tápanyagot, megfelelő mozgás és kellő idő a pihenésre és a regenerálódásra – a sikerhez vezető út nem bonyolult, de elhivatottságot kíván. Ha szeretnénk tovább javítani teljesítményünkön, akkor a sportolókhoz hasonlóan mi is fordulhatunk táplálékkiegészítőkhöz: a fehérje vagy kreatin szedése is segíthet az izomtömegünk építésében és a koncentrációs képességünk javításában.

Amit a pilótáktól a versenyhétvégéken látunk, az csak a jéghegy csúcsa. Valójában nem csak az edzéseken, az időmérőkön és a versenyeken kell jól teljesíteniük – ezek mögött hosszú évek elhivatott munkája áll, amikor a táplálkozásra, a pihenésre és az egészséges életmódra is maximálisan odafigyeltek. Ha mi is így teszünk, akkor Verstappenhez és Hamiltonhoz hasonlóan képesek leszünk a legtöbbet kihozni magunkból!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: