Egyre kevésbé fontos a diploma a munkaerőpiacon

2024.02.26. 16:10
A szakértő szerint tavaly az állások negyedénél volt már csak szempont, hogy a jelentkezőnek legyen szakirányú felsőfokú végzettsége. Az elvárt kritériumok között sokkal inkább az attitűd, a hozzáállás, a jelentkezőben rejlő potenciál vált fajsúlyosabbá.

A munkáltatói oldalról az rajzolódik ki, hogy egyre kevésbé elvárt kritérium a diploma az elmúlt években – mondta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

A szakértő elmondása szerint olyan munkakörökben van még mindig nagy jelentősége, ahol azt jogszabály írja elő. Ilyenek például az oktatói, pedagógiai, egészségügyi pozíciók, vagy azok a hiányszakmák, ahol esszenciális a felsőfokú képzettség, mint a mérnöki állások.

Tüzes Imre kiemelte, hogy ennek az egyik oka a munkaerő-piaci kereslet-kínálat változása, míg a másik az, hogy sokkal inkább az attitűd, a hozzáállás, a jelentkezőben rejlő potenciál vált fajsúlyosabbá felvételkor.

A bérigényekkel kapcsolatban elmondta, hogy mind a friss diplomások, mind a régebben végzettek körében növekedés tapasztalható, ami nem meglepő, figyelembe véve a tavalyi év makrogazdasági és inflációs hatásait.

Jelenleg azt látják, hogy 2023-ban egy pályakezdő átlagos bérigénye nettó 308 ezer forint körül mozgott – tette hozzá a szakértő.