DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Rali

Döntés: Kidobják a hibridrendszert a WRC csúcsautóiból

Átalakul a Rally1-es és a Rally2-es kategória is, jelentős módosítások következnek már jövőre, vagyis a 2025-ös WRC-szezontól.

A WRC Bizottság döntést hozott a Rali-világbajnokság csúcskategóriájának jövőjéről: az utóbbi időszakban már világossá vált, hogy a 2022-ben bevezetett Rally1-es hibridek elképesztően drágák, és nagyon kevés van belőlük, ezen pedig változtatni kell. Most úgy döntöttek, hogy már 2025-től, tehát a következő szezontól átalakítják a szabályrendszert annyiban, hogy kidobják az autókból a hibrid rendszert, amivel jelentős teljesítményt, viszont súlyt is veszítenek.

Emellett kisebb turbószűkítőt használhatnak és aerodinamikailag is egyszerűsödnek, ami jelentős költségcsökkentést eredményez majd. 

wrc1



Ezzel együtt a Rally2 kategóriához is hozzányúlnak, ugyanis a WRC futamain résztvevő Rally2-es autók kaphatnak egy úgynevezett WRC-csomagot, amiben nagyobb turbószűkítő, nagyobb kipufogó, nagyobb aerodinamikai csomag, és egy opcionális kormányváltó szerepel. Mindennek az a célja, hogy a két kategóriát közelebb húzzák egymáshoz.

A folytatás pedig még képlékeny, de az bizos, hogy egyelőre maradnak a Rally1-esek a csúcskategóriában, csak jóval olcsóbb és egyszerűbb kivitelben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: