DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Élő cikkek

Így zajlott az F1-es Bahreini Nagydíj első szabadedzése

Kezdődik a 2024-es Formula-1-es szezon: már februárban pályára gurulnak az autók a Bahreini Nagydíj első szabadedzésén. Tartsatok velünk élő szöveges tudósításunkban!

Visszatértünk!  Üdvözlünk mindenkit a szezon első edzésének élő szöveges közvetítésén! Nemsokára pályára gurulnak az autók, jön a Bahreini Nagydíj első szabadedzése.

Addig is itt van az idei főcím:

 

Kint is vannak az első autók a pályán, kezdődhet a körözés. Guanyu Zhou rögtön jelenti a csapatrádión: nem működik a fékje. 

Lando Norrisnak jelenti a McLaren, hogy elég erős a szél a pályán. Ez még fontos tényező lehet a hétvégén.

Már tíz perce próbálgatják magukat a pilóták. Kicsit sem meglepő módon Max Verstappen áll az élen, mögötte Carlos Sainz, a két Mercedes, majd a másik Ferrari, Charles Leclerc következik. 

Sergio Perez felugrik csapattársa mögé, Verstappen pedig a csapatrádión panaszkodik: "Mérföldekkel el vagyunk csúszva." Ahhoz képest nem néz ki rosszul az ideje a többiekhez képest...

Bő negyed óra elteltével immár mindenkinek van mért köre az edzésen, az időeredmények pedig folyamatosan javulnak. Most éppen Alonso jön föl az első öt közé, Verstappen továbbra is vezet. Mindenki a közepes keverékeket nyúzza jelenleg. 

Verstappen jelenti a csapatnak: fel és leváltáskor is ugrál az autó alatta. Utánanéz a dolognak a Red Bull, a holland sokan másokkal egyetemben visszatér a garázsba. 

A mezőny legvégén egyelőre a Haas tanyázik, de az Alpine és a Kick Sauber sem tűnik túl ütőképesnek eddig...

Meg is van az első lágyakon futott idő - Oscar Piastri ugrik az élre a McLarenben egy 1:33:113-as körrel, bő négytizeddel megelőzve Verstappent. 

Lando Norris is immár a lágyakon száguld, át is veszi a vezetést Piastritól 1:32:901-gyel. 

Így állunk most, 25 perc van hátra:

A szépnevű Visa Cash App RB is villant a lágyakon: Daniel Ricciardo áll az élre, Yuki Tsunoda a negyedik.

Valtteri Bottas is kipróbálta magát a lágyakon, de csak a kilencedik pozícióig jött föl, közel fél másodpercre van az élen álló Ricciardótól.

Ocon kiszámíthatatlannak nevezte az Alpine autóját a rádión, versenymérnöke azonban megnyugtatta, szerintük csak a szél miatt szenved a francia. 

Van néhány új grafikánk az idei szezonra:

Alonso maradt a közepeseken, de így is majdnem olyan jó kört ment, mint Tsunoda a lágyakon. Ezzel a sárga oldalfalú gumikon megtett köridők közül a spanyolé a legjobb. 

Nullához ért a visszaszámláló, ennyi fért bele az első szabadedzésbe. Nem meglepő módon a négy lágyakon próbálkozó pilóta zárt az élen Ricciardo-Norris-Piastri-Tsunoda sorrendben. A közepeseken Alonso bizonyult a leggyorsabbnak az Astonban. A Stake/Kick/Sauber (ki hogyan hívja őket...) nem lehet túl bizakodó, még a lágyakon sem tudtak odakeveredni az élmezőnybe.

 

Az F1-es program délután négykor folytatódik majd a második szabadedzéssel, addig pedig jönnek a "kicsik", először az F3-as, majd rögtön utána az F2-es időmérő következik. Köszönjük, hogy velünk tartottatok! :)