Közleményt adott ki a GVH, így védik a fogyasztók jogait

2024.02.29. 16:41
Magyarország fellép az erőfölénnyel való visszaéléssel szemben és védi a fogyasztók jogait – jelentette ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtöki közleménye szerint Rigó Csaba Balázs elnök a GVH és a Magyar Versenyjogi Egyesület budapesti konferenciáján.

Az első magyar versenytörvény hatályba lépésének 100. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen Rigó Csaba Balázs hangsúlyozta, hogy az alaptörvény alapján Magyarország biztosítja a tisztességes gazdasági verseny feltételeit, ezt a feladatot szolgálja a GVH több mint 33 éve.

A versenyjog több mint egy évszázados múltra tekint vissza belföldön, még ha ezt csorbították is a kommunista vészkorszak évtizedei, amikor a gazdasági versenynek több más demokratikus és társadalmi elv mellett igen csekély jelentősége volt

– fogalmazott.

A közlemény felidézi, hogy az első magyar versenytörvényt több évtizedes előkészítő munka előzte meg. Rigó Csaba Balázs szerint ma is érvényes az 1924 tavaszán hatályba lépett első magyar versenytörvény üzenete, amely szerint üzleti versenyt nem szabad az üzleti tisztességbe vagy általában a jó erkölcsbe ütköző módon folytatni – tették hozzá.

Mint megírtuk, több területen is bővülnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogkörei idén.