DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
F1

A két Mercedes a mezőny élén csütörtök este

Lewis Hamilton és George Russell zárta az első két helyen az F1-es szezon első napját: a második szabadedzés a Mercedesek sikerét hozta Bahreinben.

A második szabadedzés is meglepetésnek számító eredményt hozott a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon: az első gyakorlás Visa-sikere után a második a Mercedesről szólt. A W15-ösök főleg az első, motorerőre érzékeny szektorban nőttek a többiek felé, különösen Lewis Hamilton volt igazán elemében, és az egyórás edzés közepén 1-2-ben álltak a csillagosok Hamilton–Russell sorrendben – megelőzve Fernando Alonsót, Carlos Sainzot, Oscar Piastrit, és az autója vezethetőségével kissé küszködő Max Verstappent.

Ez pedig a folytatásban nem változott: egyelőre sokan találgatják, hogy vajon a Mercedes feljebb tekerte-e a motort a többieknél, vagy nagyobb hangsúlyt fektetett-e a gyorskörökre, mint a többiek. Mindenki próbálkozott lágygumis egykörös etappal, de az első szektorban látható nagyobb eltérések mindenképpen odaírják azt a kérdőjelet.

f1-hamilton-mercedes-2024-bahrein



Daniel Ricciardo után tehát Hamilton is bezsebelt egy-egy első helyet pénteken, a Ferrarik és a Red Bullok pedig óvatosabban teljesítették a második szabadedzést: Sainz és Verstappen köre sem volt igazán meggyőző, Charles Leclerc és Sergio Perez pedig a top tízbe is alig fért be ezen az edzésen.

Az Alpine tempója a várakozásoknak megfelelően alakult, a ma látottak alapján az enstone-iak valahol a mezőny végén foglalhatnak helyet, míg az Aston Martin egészen jól teljesített, és Nico Hülkenberg révén a Haas egykörös próbálkozása is jól sikerült. A Visa és a Williams is stabil köröket autózott, az Alpine mellett a Stake lehet az, amely kicsit elégedetlenebben mehet pihenni.

Ami a versenytempót illeti: Verstappen hosszabb etapja rendkívül stabilra és kiegyensúlyozottra sikerült, nem volt kimagaslóan gyors, de szinte megegyező köröket autózott hosszú időn keresztül, mintha egyáltalán nem kopna a gumi az RB20-ason. Ezek alapján feltételezhető, hogy van ott még tartalék, és a szektoridők alapján összességében is azt gondolhatjuk, hogy sokan fogták vissza még a motorjukat ezen a napon, hogy elrejtsék a valós tudásukat. A Mercedes (főleg Hamilton) hosszú etapja sem nézett ki egyébként rosszul, de a Ferrari és a McLaren sem volt igazán messze.

Összességében úgy zárhatjuk a pénteket, hogy egy körön nagyon szoros és elég kiszámíthatatlan az erősorrend, mert nagyon gyanús, hogy jelentősen eltérő motormódokat láthattunk, versenytávon pedig a Red Bullnak van néhány tizedmásodperces előnye körönként, az üldözők viszont itt is rendkívül közel állhatnak egymáshoz. Innen módosulhatnak a beállítások szombatra és vasárnapra.

A második szabadedzés végeredménye:

1. Lewis Hamilton Mercedes 1:30,374
2. George Russell Mercedes +0,206
3. Fernando Alonso Aston Martin +0,286
4. Carlos Sainz Ferrari +0,395
5. Oscar Piastri McLaren +0,410
6. Max Verstappen Red Bull +0,477
7. Nico Hülkenberg Haas +0,510
8. Lance Stroll Aston Martin +0,517
9. Charles Leclerc Ferrari +0,739
10. Sergio Perez Red Bull +0,741
11. Alexander Albon Williams +0,959
12. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB +1,142
13. Logan Sargeant Williams +1,341
14. Kevin Magnussen Haas +1,390
15. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB +1,507
16. Pierre Gasly Alpine +1,577
17. Valtteri Bottas Stake +1,627
18. Esteban Ocon Alpine +1,653
19. Guanyu Zhou Stake +1,674
20. Lando Norris McLaren +2,234
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: