DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Verstappené az F1-es szezon első pole-ja Leclerc előtt

Szoros, többszereplős csatát hozott a 2024-es F1-es szezon első időmérő edzése, de a pole-pozíciót végül Max Verstappen szerezte meg.

2050870629



A Horner-ügy árnyékában rendezték meg az F1-es szezon első időmérő edzését – a paddockban dolgozó kollégánk, Mészáros Sándor arról számolt be, hogy időmérő ide, szezonnyitó oda, a pályán zajló események a helyszínen lévő emberek számára szinte másodlagossá fajultak, a szóbeszéd szinte kizárólag a Red Bull csapatfőnöke körül forgott.

A Q1 első percei meglehetősen csendesen zajlottak, majd a lágy gumikon mindenki futott egy gyorskört, de a nagy pályajavulás miatt szinte mindenkinek jönnie kellett még egyszer – az első néhány helyezetten kívül mindenkin ott volt a nyomás, hogy meg kell csinálni a kört a végén. Ebbe végül Logan Sargeant hibázott bele, aki jóval többre is képes lehetett volna, de pont a legfontosabb pillanatban nem tudta megugrani a feladatot, így végül ő esett ki a mezőny utolsó két helyét kisajátító Alpine, valamint a szintén kettős Q1-es kiesést bemutató Stake mellett. 

Az első szakasz érdekessége az volt, hogy a 20. helyen beérő Pierre Gasly is csak alig egy másodpercre volt a leggyorsabbként záró Carlos Sainztól, vagyis rendkívül szoros volt a küzdelem – és az első helyen a Ferrari spanyolja jutott tovább a két próbálkozást megejtő Lance Stroll, valamint Max Verstappen, Lando Norris és Fernando Alonso előtt.

A Q2-ben már mindenki feljebb tekert mindent, a Red Bull pedig rendet tett: Max Verstappen öt és fél tizedet adott Sergio Pereznek, aki így is a második helyre hozta be a másik RB20-ast – a különbségek szétnyíltak, most csak az első hat helyezett fért be egy másodpercen belülre. A második próbálkozások aztán kicsit itt is összehúzták a mezőnyt, főleg hogy a két Red Bull nem jött még egyszer, így végül ebben a fázisban is egy Ferrari volt a leggyorsabb – ezúttal Charles Leclerc tudott az élen zárni, két tizedet adott Verstappennek, a harmadik helyre pedig Sainz jött be. Perezt a nyolcadik helyig tolták hátra a többiek, kiesett a két RB, Lance Stroll, Alexander Albon és Kevin Magnussen.

A Q3-ban így a két Red Bull, a két Ferrari, a két Mercedes, a két McLaren, Fernando Alonso, valamint komoly meglepetésre a sereghajtónak várt Haasszal Nico Hülkenberg vehetett részt – a német pilóta hét tizedmásodpercet adott Magnussennek házon belül, ez jelentette a különbséget.

Az utolsó szakasz első körei után alig 59 ezredmásodperccel volt gyorsabb Leclerc-nél Verstappen, mögéjük pedig a csak egyy kört teljesítő Alonso, valamint Russell fért be, Perezt pedig még Sainz és Norris is megelőzte. A második próbálkozások során pedig csak nőtt a holland előnye: a világbajnok több időt talált, és végül bő két tizedmásodperccel előzte meg Leclerc-t, így övé lett a szezon első pole-pozíciója.

A Ferrari monacóija odaért az első sorba, megelőzve a váratlanul nagyot futó Russellt, illetve a negyedik helyre bejövő Sainzot. Perez csak az ötödik pozíciót szerezte meg a másik Red Bull-lal, a csalódást pedig Hamilton szolgáltatta, aki csak Hülkenberget tudta maga mögé utasítani, simán kikapott Russelltől, és mindössze a kilencedik helyről rajtolhat szombaton.

A Bahreini Nagydíj időmérő edzésének végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull 1:19,179
2. Charles Leclerc Ferrari +0,228
3. George Russell Mercedes +0,306
4. Carlos Sainz Ferrari +0,328
5. Sergio Perez Red Bull +0,358
6. Fernando Alonso Aston Martin +0,363
7. Lando Norris McLaren +0,435
8. Oscar Piastri McLaren +0,504
9. Lewis Hamilton Mercedes +0,531
10. Nico Hülkenberg Haas +1,323
11. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB  
12. Lance Stroll Aston Martin  
13. Alexander Albon Williams  
14. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB  
15. Kevin Magnussen Haas  
16. Guanyu Zhou Stake  
17. Valtteri Bottas Stake  
18. Logan Sargeant Williams  
19. Esteban Ocon Alpine  
20. Pierre Gasly Alpine  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: