Tragédia

Moszkvában temették el Alekszej Navalnijt

Az ellenzék néhai alakját - aki a múlt hónapban halt meg egy észak-oroszországi börtönben - szülővárosában helyezték örök nyugalomra.

2024.03.02 03:31ma.hu

Moszkvában temették el Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistát, miután a város Marjino kerületében egyházi szertartást tartottak. Több száz támogatója és számos nyugati nagykövet gyűlt össze péntek délután a Szűzanya oltalmazza bánatomat templom előtt.

A hosszú ideje tiltakozó vezető a múlt hónapban halt meg a börtönben, a jelentések szerint természetes halállal. A sarkkörön belüli "Sarki Farkas" telepen volt bebörtönözve. Halála felháborodást váltott ki Nyugaton.

A felvételeken látható volt, amint Navalnij édesanyja, Ljudmila és mások a nyitott koporsó köré gyűlnek a templomban. Szigorú biztonsági intézkedések közepette a szertartás alatt a támogatói tömeg a nevét kiabálta. Ezután több százan követték a koporsót a boriszovi temetőbe, sokan politikai jelszavakat skandálva.

A korábbi orosz aktivista, Navalnij először az "orosz menet", egy korábban évente megrendezett gyűlés egyik vezetőjeként került a nyilvánosság elé. Ezt követően kiemelkedő szerepet vállalt a 2011-12-es oroszországi tüntetésekben, amelyek középpontjában a moszkvai Bolotnaja tér állt. 2013-ban a szavazatok 27%-át szerezte meg a moszkvai polgármester-választáson.

Később egy szélesebb körű mozgalmat hozott létre, amely jelentéseket készített a korrupcióról, és megpróbált részt venni a 2018-as elnökválasztási versenyben.

2021 elején Navalnijt bebörtönözték egy hosszú ideje húzódó csalási ügy miatt, amelyben a francia Yves Rocher kiskereskedő érintett. Az előző nyáron szintén nagy nemzetközi figyelmet keltett, miután megmérgezték Szibériában, ami miatt Németországba szállították. Oroszországba való visszatérése után börtönbüntetésre ítélték.

A moszkvai születésű Navalnij feleségét és két gyermekét hagyta hátra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.