Háború

A német egészségügyi rendszernek fel kell készülnie a háborúra - miniszter

Berlinnek fel kell készülnie a "nagy katasztrófákra" - mondta Karl Lauterbach.

2024.03.03 08:13ma.hu

Németországnak fejlesztenie kell egészségügyi rendszerét, hogy képes legyen gyorsan reagálni a válsághelyzetekre, például egy új világjárványra vagy egy katonai konfliktusra - mondta Karl Lauterbach egészségügyi miniszter.

A várhatóan nyáron benyújtandó reformokról szóló jogszabályok "fordulópontot jelentenek majd az egészségügyi rendszer számára" - mondta a szociáldemokrata párti (SPD) politikus a Neue Osnabrucker Zeitung című lapnak adott, szombaton megjelent interjúban.

Bár a kormányzó koalíció már a Covid-19 járványt követően is szorgalmazta a reformokat, az egészségügyi miniszter szerint az ukrajnai konfliktussal a kihívások még fontosabbá váltak.

"Válság esetén minden orvosnak, minden kórháznak, minden egészségügyi hatóságnak tudnia kell, mit kell tennie. Világos felelősségekre van szükség - például a nagyszámú sérült elosztására a németországi klinikák között" - magyarázta Lauterbach.

A miniszter szerint a kórházaknak is gyakorlatokat kell tartaniuk, hogy begyakorolják a katasztrófahelyzetekre való reagálást, a rémhírterjesztés vádját pedig azzal utasította vissza, hogy "a semmittevés nem opció".

"Butaság lenne azt mondani, hogy nem készülünk fel egy katonai konfliktusra, és akkor az nem jön el. E logika szerint nem lenne szükség a Bundeswehrre" - mondta.

Boris Pistorius német védelmi miniszter tavaly novemberben kijelentette, hogy az országnak "hadra foghatóvá" kell válnia, januárban pedig ismét ragaszkodott ahhoz, hogy Berlin és az egész NATO aktívabban felfegyverkezzen, hogy képes legyen "egy ránk kényszerített háborút megvívni".

A múlt hónapban Carsten Breuer Bundeswehr-tábornok "mentalitásváltásra" szólított fel a német társadalomban, ragaszkodva ahhoz, hogy a nemzetnek hiteles "elrettentő erőt" kell kiépítenie, hogy felkészüljön egy esetleges, öt éven belüli, Oroszországgal vívott háborúra.

Azokat az állításokat kommentálva, amelyek szerint Oroszország támadást tervezne Németország vagy bármely más NATO-állam ellen, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője januárban azt mondta, hogy az EU tisztviselői "külső ellenséget találnak ki", hogy eltereljék a figyelmet a belpolitikai problémákról. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy "senki sem akar nagy háborút", különösen Moszkva nem.

Vlagyimir Putyin orosz elnök "teljes képtelenségként" utasította vissza az állításokat, és hangsúlyozta, hogy Moszkvának "semmilyen geopolitikai, gazdasági... vagy katonai érdeke" nincs abban, hogy konfliktusba keveredjen a NATO-val.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.