DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Az idei Ferrarival végre lehet támadni – Sainz

Tavaly 13-14 futamon keresztül csak védekezett, a 2024-es Ferrari karakterisztikája azonban lehetővé teszi a támadást is: jó előjel, hogy pont a hátsó gumikat gyilkoló Bahreinben volt képes előretörni.

Több előzésre is szüksége volt Carlos Sainznak a Bahreini Nagydíj dobogós helyezéséhez: csapattársát, Charles Leclerc-t többször is megelőzte, és George Russelltől is a pályán kivitelezett manőverrel vette el a harmadik helyet. Nem csupán arról volt szó, az egyelőre 2025-ös üléssel nem rendelkező spanyolt milyen motiváció hajtja: az SF-24 karakterisztikája teszi lehetővé a támadást, magyarázta a szombati FIA-sajtótájékoztatón Sainz.

„Ez egyfajta megkönnyebbülés, mivel emlékszem, hogy tavaly az utolsó verseny, amelyen támadni tudtam, Ausztria volt, azután pedig eltelt 13-14 futam, amelyeken csak menedzselnem kellett, a tükröt néznem és a tempót kontrollálnom. Kevés lehetőség volt arra, hogy előzzek” – mondta Sainz a sajtótájékoztatón, amelyen a Formula.hu is részt vett.

„Én pedig szeretem a versenyzést, szeretek előzni, agresszívnak lenni, támadni. A tavalyi autóval ez egyszerűen lehetetlen volt, amint a piszkos levegőbe kerültünk és túlhevült a gumi, amint kicsit nyomni próbáltuk, game over lett belőle.”



Az autó viselkedése megváltozott idén – különösen biztató jel, hogy éppen Bahrein, a gumikezelés szempontjából problémás pálya hozott áttörést.

„Éppen a leginkább hátsó abroncsokat limitáló pályán, a legnagyobb gumikopás helyszínén sikerült előzni. Megkönnyebbülés, hogy ezen a futamon tudtam támadni, és úgy érzem, idén gyakrabban elő fog még fordulni. Persze nem mondom, hogy minden versenyen, mert az autónk egyik fő erősségének még mindig az időmérőt tartom, és úgy gondolom, általában a valós pozíciónk elé fogunk kvalifikálni. De legalább nem kopunk el és kell védekeznünk őrült módjára, ahogy tavaly szokott történni” – összegezte az újságíróknak Sainz.

Legyőzheti Sainz a Red Bullt idén?

Az energiaitalosok fő üldözőjeként a kétszeres nagydíjgyőztes spanyol ezt a kérdést is megkapta. Sainz bízik benne, hogy a szezon során, a fejlesztések következtében ez is megtörténhet.

„Remélem, hogy képesek leszünk rá! Jelen pillanatban kicsit túl messze vagyunk tőle, hogy igazi kihívást jelentsünk a futamgyőzelmekre, ha ők mindent összeraknak. De az aerodinamikai platformunkból kiindulva, abból, hogy az autó vezetése normálisabbnak érződik a tavalyinál, további leszorítóerő hozzáadásával szerintem elkezdhetünk közelebb kerülni hozzájuk. De el kell kezdenünk ezt a munkát, mert ha nem, akkor ők húznak el” – tért ki a 2024-es győzelmi esélyekre Sainz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: