DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Tudunk versenyezni” – meglepte új főnökét a Haas formája

Nem számított rá Ayao Komatsu, hogy rögtön az első 2024-es F1-es futamon a pontszerzés közelében fognak harcolni a VF-24-essel.

Már a csapat autóbemutatója során arról beszélt a Günther Steiner helyére frissen kinevezett csapatvezető, Ayao Komatsu, hogy arra számít, hogy a mezőny végén, akár utolsóként kezdhetik a 2024-es Formula-1-es idényt.

Ehhez képest a Bahreini Nagydíjon egyáltalán nem volt sereghajtó a csapat, fel tudta venni a versenyt a Visa RB-vel, a Stake-kel és a Williamsszel, a visszazuhanó Alpine-nál pedig feltétlenül ütőképesebbnek tűnt a Nico Hülkenberggel Q3-ba jutó, Kevin Magnussennel pedig 12. helyet szerző amerikai istálló.

f1-haas-bahrein-1



Ez pedig magát Komatsut is meglepte: „Ha valaki azt mondta volna azt megelőzően, hogy az autónk pályára gurul, hogy az első versenyen pontokért fogunk küzdeni, nem számítottam volna erre” – ismerte el a csapatfőnök a Motorsport.com portál hasábjain. „Tudom, mennyit fejlődtünk azóta, mióta elkezdtük a munkát a VF-24-esen, de azt is tudom, hogy későn kezdtünk. Két hónapra leálltunk az austini fejlesztés miatt. Úgyhogy az elveszett idő, és hátrányba kerültünk.”

„Azt kellett feltételeznem, hogy azonos idő mellett mindenki másnak a fejlesztési üteme legalább olyan jó, mint a miénk, hiszen mi vagyunk a legkisebb csapat. Aztán valami mást láttam a teszten, de nem akartam azzal számolni. Aztán persze a második szabadedzésen többet láttunk belőle. De akkor is mindennel a versenyre koncentrálunk.”

„Az időmérőn az volt a célunk, hogy mindkét autónkkal bejussunk a Q2-be, ami sikerült is. Nico pedig nagyon jól ment a Q2-ben, lenyűgöző kört teljesített, ismét bejutott a Q3-ba, de ott nem használtunk új gumit, mert szükségünk volt rájuk a futamon.”

f1-haas-bahrein-2

„Sajnos a rajtja nem sikerült jól, s a versenye már véget is ért az 1-es kanyarban. De mint Kevin futamából látható volt, idén versenyezhetünk a középmezőnyben. Nincs különbség. Úgyhogy mindennek tökéletesnek kell lennie – ami most nem teljesen sikerült –, s akkor pontokat szerezhetünk. Úgyhogy igen, biztató volt.”

 

Mi lesz más F1-es pályákon?

A Haasnak tavaly mindenekelőtt a gumikezelés volt a gyenge pontja, ezért fordult elő számos alkalommal, hogy egy biztató időmérő után vasárnap visszacsúsztak a mezőnyben. Komatsu szerint bizakodásra adhat okot, hogy Bahrein eleve kidomborította volna ezt a gyengeségüket a pálya jellegéből adódóan, még ha ezúttal nem is volt annyira meleg, mint szokott lenni a helyszínen.

„Aztán persze egy másik pályán, mint Suzuka, ahol több közepes és nagy tempójú kanyar van, más lesz a helyzet, biztos vagyok benne, hogy ott jobban fogunk küszködni” – tette hozzá a japán. „És Dzsiddában is, ahol több a gyors kanyar és alacsonyabb a leszorítóerő is. Az is egy újabb kihívás lesz. De ha összevetem ahhoz képest, hol álltunk 12 hónapja, sokkal jobb helyzetben vagyunk. Tudunk versenyezni, ami roppant biztató.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: