DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Retro

F1-Archív: Fisichella leváltaná Schumachert a Ferrarinál

Nem akar járvány miatti leállást az F1, Perez nagy célokat tűz ki a McLarennél, kilépési záradék lehet Schumacher szerződésében: erről beszélt az F1-es világ ezen a napon az elmúlt 25 évben.

2023: Frederic Vasseur, a Ferrari nemrég kinevezett új F1-es csapatfőnöke állítja: nem az autó koncepciója, hanem a beállítások tehettek róla, hogy Bahreinben nagy különbséggel kaptak ki a kettős győzelmet arató Red Bulltól (sőt, Charles Leclerc kiesése után Carlos Sainzt még az astonos Fernando Alonso is megelőzte).

2022: Charles Leclerc bízik az új szabályrendszerben, és úgy gondolja, a stabil szereplés lesz idén a kulcs. A ferraris szerint öt futamgyőzelemmel és kiegyensúlyozottsággal világbajnoki címet nyerhet a csapat.

2021: Az Alpine elnök-vezérigazgatója, Laurent Rossi állítja: egyenlő bánásmódban fogják részesíteni két pilótájukat, Esteban Ocont és Fernando Alonsót.

2020: Egy héttel a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtt Ross Brawn még azt állítja, nem jelent kockázatot az egyre súlyosabb koronavírus-járvány ellenére is megtartani a melbourne-i futamot: az F1 sportigazgatója nem szeretne leállást a pandémia miatt.

2019: A Williams műszaki igazgatója, Paddy Lowe fizetés nélküli szabadságra ment. A csapat személyes okokra hivatkozott, a szakember jövőjéről nem beszélt. Lowe a Mercedes sikereinek egyik fő közreműködője volt 2014 és 2016 között, meglepetésre szerződött a Williamshez, amely viszont ellenkező teljesítményt mutatott, hanyatlásba kezdett érkezése után.

paddy-lowe-dppi



2018: Sebastian Vettel és a Ferrari a gyors köröket, a McLaren a problémákat halmozza a barcelonai tesztnapon. A német pilóta két tizedmásodperces előnnyel az élen zár, Valtteri Bottast megelőzve, Stoffel Vandoorne alatt azonban már az installációs körön, majd nem sokkal később egy gyorsabb körön is megáll a McLaren. Ezt aztán egy hidraulikus probléma is követi, még negyven kört sem tud megtenni a belga.

2017: Amellett, hogy a Mercedes és a Ferrari is jelentős fejlesztéseket eszközölt, ezen a napon ismét meghallgathattuk az évek óta megszokott mantrát: a Renault most aztán már tényleg óriási javulást ért el a motorjával, végre a helyére került minden, meglesz az erő és a megbízhatóság is, így a Red Bull újra vb-esélyessé válhat.

2016: Idén már F1-es autóba ülhet néhány pénteken a fiatal Esteban Ocon, aki a Mercedes juniorprogramjának tagja, de a Renault-nál áll F1-es alkalmazásban jelenleg. Hogy Jolyon Palmer vagy Kevin Magnussen autóját veheti majd birtokba, azt egyelőre nem döntötték el az enstone-iak.

2015: A McLarennél arra számítanak, hogy új beszállítójuk, a Honda küszködni fog azzal a szabállyal, hogy pilótánként csak négy motort használhatnak fel az egész év során. Jenson Button szerint viszont a japánok annyira elkötelezettek, hogy bár van lemaradásuk, biztos, hogy nagyon hamar el fogják azt tüntetni.

2014: A Williams istálló bemutatta 2014-es festését, melyet, ahogy arról már korábban beszámolhattunk, a Martini színei határoznak meg. A PDVSA távozását és az új főszponzor érkezését követően ezzel a korábbi kék-fehér minta helyébe egységes fehér lépett. A csapat szerint a Martini belépése nemcsak nekik, de az egész F1-nek nagyon jó hír.

martini_grafika

2013: Sergio Perez szerint a téli tesztek egyértelművé tették, hogy idén nagy célokat tűzhetnek ki a McLarennel, mert az autó jónak tűnik, a hangulat kiváló és ő maga is nagyon motivált. Az előző évben a Sauberrel váratlan dobogókat jegyző mexikói fiatal a Mercedeshez távozó Lewis Hamiltont váltotta a wokingiaknál.

2012: A Marussia teljesítette az utolsó töréstesztet, azaz elhárult minden akadály az elől, hogy rajthoz álljanak szezonnyitón. Az orosz licensszel induló kiscsapat egyetlen előszezonbeli teszten sem tudott részt venni az idén és erősen kérdéses, hogy érdemi helye lesz-e a mezőnyben, de őket ez utóbbi egyelőre nem nagyon zavarja.

2011: Christian Klien továbbra sem adta fel a reményt, hogy ő legyen Narain Karthikeyan csapattársa a HRT csapatánál, bár az első számú esélyesnek nem ő, hanem Tonio Liuzzi látszik. Klien a tavalyi év végén néhány futamon beülhetett a Hispania autójába és azt mondja, hogy ő is fontos munkát végzett, miatta is fejlődtt az autó.

2010: Karun Chandhok bízik benne, hogy a Hispania képes lesz a pontszerzésre újoncévében annak ellenére, hogy nagyon nehezen alakult afelkészülés a számukra. Szerinte az első négy futamon még valószínűleg nem lesznek versenyképesek, de az európai szezon már számukra is sikereket hozhat.

hispania_2010

2009: A tavalyi konstruktőri harmadik hely és Robert Kubica negyedik pozíciója után a BMW idén ennél is magasabbra törhet Nick Heidfeld szerint, aki maga személy szerint továbbra is első győzelme megszerzésére ácsingózik. Heidfeld azt mondja, hogy szerinte ott lehetnek a világbajnoki címért zajló harcban.

2008: Jarno Trulli szerint eljött a Toyota éve és ez lesz az a szezon, amely során szintet lép a japán gyártó. "Mi lehetünk az idei év meglepetése" - nyilatkozza az olasz pilóta a La Gazzetta dello Sportnak. "Egy körön ugyan még javulhatnánk, de nem baj, az időmérőn én mindig előállok valamivel."

2007: Az a tény, hogy Alexander Wurz hét év elteltével ismét versenyzői szerződést kapott a Formula-1-ben, saját sorsa szempontjából is nagyon biztató a Williams tesztversenyzőjének, a két éve a Jordannel egy szezont teljesítő Narain Karthikeyannak. Bernie Ecclestone közben azt mondja, hogy szerinte Felipe Massa lesz 2007 világbajnoka.

2006: A tavalyi idényt az összetett kilencedik helyén záró Jenson Button bajnoki reményekkel indul neki az idei évnek, ám tudja, hogy ehhez a legelső futamtól kezdve a győzelmekért kell harcolnia a BAR-ból Hondává alakult csapattal. A borzalmas 2005 után Michael Schumacher biztos benne, hogy megint vb-esélyes lesz, a címvédő Fernando Alonso pedig arról beszél, hogy rengeteg pihenéssel készült az új szezonra.

2005: Giancarlo Fisichella pazar teljesítménnyel nyerte meg az évadnyitó Ausztrál Nagydíjat régi-új csapatával, a Renault-val, ahová több éves szünetet követően tért vissza. Rubens Barrichello lett a második Fernando Alonsót megelőzve, míg David Coulthard az újonc Red Bull csapattal épphogy, de lecsúszott a dobogóról. A címvédő Michael Schumacher balesetet szenvedett, és nem ért célba. A futamról részletesen olvashatsz mai Retro-cikkünkben.

fisichella_2005_1

2004: Mindössze 74 ezreddel ugyan, de Michael Schumacher megelőzte csapattársát, és megszerezte a pole-pozíciót az év első időmérő edzésén. A második sorba Juan Pablo Montoya és Jenson Button állhat majd fel, míg mögülük a tavalyi Magyar Nagydíj győztese, Fernando Alonso és a helyi hős, Mark Webber indulhat.

2003: „Három világbajnokságot nyertek Michael Schumacherrel, aki fantasztikus pilóta, de szerintem az olasz emberek olasz versenyzővel akarnak nyerni” – nyilatkozta Giancarlo Fisichella, akinek szavaiból szinte áradt a vágy, hogy a Ferrari pilótája legyen. Az más kérdés, hogy az aktuális tesztnapon közben egy másik olasz, Jarno Trulli is jelezte egy első idővel, hogy számításba vehető...

2002: Spanyol napot tartottak Silverstone-ban a Maláj Nagydíjat megelőző teszten, hiszen a Williams Marc Genét, a Renault pedig Fernando Alonsót ültette autóba. A Ferrari Fioranóban gyakorolt Luciano Burtival, míg a McLarent Jean Alesi vezette a Paul Ricard-on.

2001: „Azt csinálta, amit szeretett. Ismerte a sportág veszélyeit, de a versenyzés volt a szenvedélye” – mondta Graham Beveridge felesége a tragikus baleset helyszínén, melynek férje áldozatul esett a tegnapelőtti Ausztrál Nagydíjon. Beveridge kollégái szerint az Albert Park így is biztonságosnak mondható.

villeneuve_2001_crash2

2000: Nem vezethet gyakorlásként Melbourne-ben az F1-es pályán Jenson Button. A Williams pilótája lesz a valaha volt legfiatalabb brit, aki F1-es futamon rajthoz állhat, de mivel 20 évesen még túl fiatal a nemzetközi jogosítványhoz, nem "tanulhatja meg" a pályán élőben, hanem John Harden, az Ausztrál Nagydíj igazgatója viszi majd körbe.

1999: Kisajátította az első rajtsort a McLaren-Mercedes a szezon első időmérő edzésén: a pole-t Hakkinen szerezte meg Coulthard előtt. A második sorból Michael Schumacher és az edzés meglepetésembere, a stewartos Rubens Barrichello indulhat. Jacques Villeneuve 11. lett az újonc BAR-ral, míg a nagy visszatérő, Alex Zanardi nagy csalódást keltve csak a 15. helyen zárt.

1998: Az esős ausztrál pénteket Michael Schumacher zárta az élen a mclarenes Mika Hakkinent, a címvédő Jacques Villeneuve-öt és az első teljes szezonját kezdő benettonos Alexander Wurzot megelőzve.

1997: Úgy tűnik, hogy az Arrows elvesztette a bajnoki címvédő Damon Hill ülését, legalábbis ez derült ki Frank Dernie szavaiból: „Ez az egyik legfontosabb alkatrész, nem tudjuk biztosan, hogy hol van. Damon nem versenyezhet nélküle, ez biztos...”

1996: Sajtóértesülések szerint Michael Schumachernek egy lelépési záradék is bekerült a szerződésébe, miszerint távozhat a Ferraritól, ha nem jönnek az elvárt eredmények. Ha minden igaz, az első háromban kell lennie ahhoz a szezon végén, hogy erre ne legyen lehetősége.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: