szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A verseny össztávja 854 kilométer, az összesített szintemelkedés pedig 7871 méter.

Karcagról indul, a fővárost is érinti és Pécsen zárul a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny.

A 45. magyar körverseny május 8-án a Karcag és Hajdúszoboszló közötti 170 kilométeres sík szakasszal startol, majd a szintén mezőnyhajrát ígérő Tokaj-Kazincbarcika (162 km) etap következik. Az összetettről várhatóan döntő két szakasz közül az egyik a harmadik lesz, ekkor Kazincbarcikáról egy mátraházi körözést követően Kékestetőre tekernek fel a bringások (183 km), majd a budapesti Hősök teréről induló 166 kilométeres táv vár a mezőnyre. Itt az enyhén emelkedő etyeki befutó teheti kiszámíthatatlanná a szökevények, a sprinterek és a hegyi menők számára egyaránt kedvező szakaszt.

A 854 kilométer össztávú Tour de Hongrie zárószakaszán Siófoktól Pécsig 173 kilométert teljesítenek a kerékpárososok, a befutó a tavalyról jól ismert Bárány úti emelkedő tetején, a pécsi Állatkertnél lesz. A viadal 2015-ös újraindulása óta most lesz a legnagyobb, 7871 méter az összesített szintemelkedés.

A főváros mellett kilenc megyét érint a verseny: Jász-Nagykun-Szolnokot, Hajdú-Bihart, Borsod-Abaúj-Zemplént, Hevest, Pestet, Fejért, Somogyot, Tolnát és Baranyát. A karaván útja 81 településen visz keresztül, közülük kilenc rajt- vagy célvárosként, 12 pedig gyorsasági részhajrá házigazdájaként kap kiemelt figyelmet.

Egy történelmi lehetőség, amit tönkretettek: ez a Budapest-Balaton kerékpárút

Tizenegy évvel azután, hogy először felmerült a terve, jó pár év késés után végre átadták a bringautat, amin Budapesttől egészen a Balatonig lehet tekerni. Kár, hogy sok mindenre alkalmas, de erre az egyre pont nem.

A 45. Tour de Hongrie programja:

  • május 8., szerda: 1. szakasz, Karcag-Hajdúszoboszló, 170 km (szintemelkedés: 340 m)
  • május 9., csütörtök: 2. szakasz, Tokaj-Kazincbarcika, 162 km (1023 m)
  • május 10., péntek: 3. szakasz, Kazincbarcika – Gyöngyös-Kékestető, 183 km (2716 m)
  • május 11., szombat: 4. szakasz, Budapest-Etyek, 166 km (1451 m)
  • május 12., vasárnap: 5. szakasz, Siófok-Pécs, 173 km (2341 m)

A magyar körversenyen rajthoz áll a 34 éves szlovák sprinter, Peter Sagan is, aki országúton 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben világbajnok volt, hétszer érdemelte ki a Tour de France-on a sprinterek pontversenyének győztesét megillető zöld trikót, nyert többek között a flandriai körversenyen és a Párizs-Roubaix egynapos klasszikusokon is. A francia körversenyen pályafutása során 12 szakaszon lett első, diadalmaskodott két Giro d’Italia-etapon, valamint négy Vuelta a Espana-szakaszon.