Magyarországra kerül a világ legrégebbi skót whisky-je

világ legrégebbi whisky-je
Egy magyarországi étterem sikerrel licitált a világ legrégebbi whisky-jének egyik palacká
Vágólapra másolva!
Közel kétszáz éves ritkaság érkezik Miskoctapolcára, az Avalon Park Michelin-tányér éttermébe. A világ legrégebbijének tekintett véletlenül felfedezett 40 palack skót whisky árverezése december 5-én ért véget. A 8-as számú palackot a magyarországi étterem nyerte a liciten, egyik rekordösszegért, vagyis 18.000 fontért, több mint 8 millió forintnak megfelelő összegért, derül ki a szálloda közleményéből.
Vágólapra másolva!

Az árverésen megvásárolt skót whisky egyike annak a negyven palacknak, amelyekre Pertshire-ben, a 750 éves Blair Castle egy pinceajtaja mögött bukkantak 2022 végén. A palackok felfedezésekor egy plakettet is találtak mellettük, amely „small still" whiskyként jelöli őket 1833-as lepárlási évvel, 1841-es palackozással és 1932-es újrapalackozással.

Amennyiben a dátumok valósak, az azt jelenti, hogy a palackok a legrégebbi ismert (évjárat szerinti) skót whiskyt tartalmazzák.

A Blair Castle vagyonkezelője, Bertie Troughton, Keren Guthrie, levéltáros és a Whisky Auctioneer főkurátora és whisky specialista Joe Wilson Forrás: Steve Brown/DC Thomson

Néhány palackot a Blair Castle látógatói kiállításon tekinthetnek meg, bemutatva a hely örökségét és a skót whisky iparhoz való fűződését. 24 palackra azonban a whisky-kedvelők licitálhattak, aminek keretében a palackok egy exkluzív aukció keretében találtak tulajdonosra.

Az aukció december 5-én hajnalban zárult, a 8-as számú palack az Avalon Resort & SPA Michelin ajánlott étterméhez került.

Egy magyarországi étterem sikerrel licitált a világ legrégebbi whisky-jének egyik palackjára Forrás: Steve Brown/DC Thomson

„Az aukció után azonban jött a következő kihívás. Három napon belül át kell vegyük ezt a whisky-különlegességet, ami csak speciális körülmények között érkezhet az étterembe" – idézte fel Poncsák Pál szállodaigazgató.

– fogalmazott a szállodaigazgató, aki azt is elárulta, hogy hamarosan kóstolót szerveznek a különleges ital köré.

Persze nem csak a világ legrégebbi whisky-je számít különlegesnek az italok világán belül. Ahogy az Origo megírta, a világ lenagyobb whisky-s palackja tavaly elképesztő áron kelt el. Idén a világ egyik legkülönlegesebb whisky-je egy gyűjtőnek közel 1 milliárd forintot ért meg. A whisky-t sokan kedvelik füstös, tőzeges ízéért, és az sincs már messze, amikor az instant whisky-kből egyetlen éjszaka minőségi italt lehet készíteni az ígéret szerint.

A whisky-k világában azonban az egyik legkülönlegesebb tény, hogy a világ egyik leghíresebb márkájának termékeit tilos árulni abban a városban, amelyben készülnek.