DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Retro

F1-Archív: Hamilton majdnem visszavonult

Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Michael Schumacher és Pat Symonds is fején találja a szöget, Peter Sauber viszont nagyon nem - a Mercedes nyilatkozatai viszont hasonlítanak egymásra...

2023: Instagramon osztott meg részleteket sérüléséről Lance Stroll, aki 14 nappal a szezon kezdete előtt szenvedett kerékpáros balesetet. A kanadai mindkét csuklóját és egy lábujját is eltörte, de hatékony rehabilitációjának köszönhetően már a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon rajthoz állhatott. 

2022: Nem döntött még a Haas arról, hogy ki veszi át az orosz-ukrán háború kitörése után elküldött Nyikita Mazepin helyét: bár a hétvégi bahreini teszten a tartalékpilóta Pietro Fittipaldi vezet majd, Gene Haas szerint más opciókat is mérlegelnek.

2021: Lewis Hamilton hétszeres világbajnokként megérdemli a rugalmasságot, hogy egyéves szerződést írjon alá – mondta Toto Wolff. A Mercedes csapatfőnöke úgy fogalmazott: „Nincs kétségem az elkötelezettsége felől.”

2020: Ismét veszélybe kerülhet a Formula-1-es évadnyitó Ausztrál Nagydíj, miután az elharapódzó koronavírus-helyzet miatt szigorú karanténintézkedéseket vezetnek be Olaszország egyes régióiban, ahol több csapat is székel.

2019: Bár csak a pálya széléről követi az eseményeket, Fernando Alonso szerint meglepően jól muzsikál a teszteken a McLaren idei versenygépe. Igaz, van még néhány terület szerinte, ahol előre kell lépnie a wokingi alakulatnak.

2018: James Allison, a Mercedes technikai igazgatója szerint "semmi kétség" afelől, hogy idén a Red Bull is bele fog szólni a vb-harcba, mert nagyon gyors az új autója - mondja ezt azok után, hogy Daniel Ricciardo kiváló körrel elsőként zárta az aktuális tesztnapot. Ebből is láthatjuk, hogy ez az időszak milyen nyilatkozatokról szól...

2017-f1-test



2017: Lewis Hamilton nem fukarkodik a riválisok felé irányuló dicsérettel, egyenesen kijelenti, hogy szerinte a 2017-es szezon legnagyobb esélyese a Ferrari és nem a Mercedes. A brit szerint az idők alapján a maranellóiak a leggyorsabbak, ők pedig a Red Bull-lal hasonló tempóra képesek valamivel hátrébb - nem, ez nem friss nyilatkozat, két évvel ezelőtt mondta...

2016: Toto Wolff, a Mercedes vezére arra figyelmeztet, hogy az idénre bevezetett "rádiótilalom", vagyis hogy bizonyos segédinformációkat nem közölhetnek a pilótákkal futam közben, komoly hibákhoz fog vezetni. Wolff viszont hozzátesz, hogy összességében ezt pozitív döntésnek tartja, hiszen több izgalmat hozhatnak a futamok.

2015: Ugyan a tempót tekintve 2014-ben a Williams járt a legközelebb a gyári Mercedeshez, a 2015-ös előszezoni teszteken úgy tűnik, hogy elkezdenek visszacsúszni a grove-iak - ezen pedig saját bevallásuk szerint meglepődtek. "Megleptek a Mercedes körei, egy pontot úgy felgyorsultak, hogy az lenyűgöző" - mondja Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója, aki szerint a Red Bull és a Ferrari is megelőzheti őket.

2014: Lewis Hamilton úgy érzi, győztes autóval rendelkezik a szezonnyitó előtt. „Persze nem akarom lebecsülni az ellenfeleket, akiket elképesztően nehéz lesz legyőzni, de azt hiszem, minden eszköz a rendelkezésemre áll ahhoz, hogy idén sikeres legyek” - mondta a brit, akinek jóslata bevált, hiszen a szezonnyitón ugyan még kiesett, ezt követően azonban 11 győzelmet szerzett az év során, ami világbajnoki címet ért számára.

2013: Ugyan ebben az évben még nem vezetik be a hibrid erőforrásokat, Sebastian Vettel már arról beszél, hogy a gyári Mercedes Lewis Hamiltonnal és Nico Rosberggel komoly veszélyt jelenthet rá és a Red Bullra - mondja ezt zsinórban három világbajnoki címmel a háta mögött, egy újabb dominánsnak bizonyuló szezon kezdetén. A teszteken a Mercedes tűnt a leggyorsabbnak, de a Red Bullról mindenki tudja, hogy ilyenkor szeret altatni.

2012: A Formula-1-be 2014-től új motorszállítóként csatlakozni kívánó PURE a Toyota egykori kölni gyárába költözött. A projekt vezetője, Craig Pollock szerint minden előrehaladott állapotban jár a V6-os motor fejlesztésével, és magabiztos afelől, hogy érkezésükkor felvehetik majd a harcot a Mercedes, a Ferrari és a Renault ellen. Nos, a PURE projektje a pénzforrások elapadása miatt hamarosan bedőlt, így mint azt már tudjuk, semmi nem lett a nagyratörő tervekből.

2011: Új gumikat készített erre a szezonra a Pirelli, amelyeknek az a feladatuk, hogy hamarabb elfogyjanak és izgalmasabbá tegyék a versenyeket - a pilóták viszont élesen kritizálják mindezt. Lewis Hamilton szerint olyan, mintha folyamatosan kivezető körön lennének, Fernando Alonso pedig azt mondja, hogy ezzel az élcsapatok hátrányba hozzák, ami nem fair.

Dppi_00002874_377

2010: Lewis Hamilton elismerte, 2009-ben egy rövid időre az is megfordult a fejében, hogy hátat fordít a Formula-1-nek. Ez az akkori Ausztrál Nagydíj fejleményei után történt, ahol a McLaren a hírhedt hazugságbotrányba keveredett egy biztonsági autó mögött történt előzés miatt. „Sohasem vágytam arra, hogy másik csapatnál vezessek, szóval nem is az futott át az agyamon, hogy elhagyjam a McLarent, hanem hogy teljesen befejezzem a versenyzést. Egy pillanatig úgy éreztem, ez egyszerűen túl sok nekem, és nem tudtam, hogyan vészelhetem át a helyzetet.”

2009: Ugyan a McLarennel kötött megállapodás értelmében a wokingiak KERS rendszerét fogja használni a Force India is, de a csapat egyelőre úgy döntött, hogy a szezont még a berendezés nélkül kezdi meg, mert nem tudta tesztelni azt Jerezben. Az istálló pilótája, Adrian Sutil szerint ez a jó döntés és úgy véli, hogy mások is így döntenek majd, amíg nem ismerik ki 100%-osan a KERS működését.

2008: A BMW egyértelműen megfogalmazta célját az elkövetkező szezonra. „Az ambícióink továbbra is változatlanok maradtak” - mondta a BMW sportprogramjának vezetője, Mario Theissen. „Ebben az évben közeledni akarunk az élmezőnyhöz, és meg akarjuk nyerni az első versenyünket.” A vágyak végül meg is valósultak, hiszen a zűrzavaros Kanadai Nagydíjon kettős sikert arattak Robert Kubica és Nick Heidfeld révén.

2007: Damon Hill szerint Jenson Buttonnak minél előbb változtatnia kell valamit, hiszen F1-es karrierje leragadt egy szinten. „Jensonnak idén keményen el kell gondolkodnia azon, hogy mihez is kezd a következő lépésével. Nem tudom, meddig szól a szerződése a Hondával, de az idő csak ketyeg számára. Persze még nem késett le semmiről, nem túl öreg, viszont az értéke csak egyre csökken minden olyan évvel, amikor nem harcol a bajnoki címért.”

Dppi_00002733_231

2006: Jarno Trulli attól tart, hogy az új, három szakaszból álló időmérő edzés követése túl összetett lesz a nézők számára. „Ez nem nekem lesz probléma - mi versenyzők csak a szokásos dolgunkat végezzük majd: kihajtunk a pályára és a legjobbunkat nyújtjuk. Viszont úgy érzem, hogy kicsit komplikáltabb lesz a kelleténél. Nem tudom, hogy az emberek mennyire fogják szeretni.”

2005: Pat Symonds, a Renault vezető mérnöke óva inti azokat, akik szerint az első futam után már oda is lehet adni a vb-címet a Renault-nak azok után, hogy Giancarlo Fisichella megnyerte az Ausztrál Nagydíjat. Szerinte szoros csatát vívnak majd idén a McLarennel, de ott lesz közel hozzájuk a Ferrari és a BAR, sőt, a Red Bullt is megemlítette, mint potenciális élcsapatot.

2004: Michael Schumacher úgy látja, hogy Fernando Alonso és a Renault veszélyt jelenthetnek majd a Ferrari számára a bajnoki csatában. „Tökéletes helyzetben van” - mondta a hatszoros bajnok a spanyolról, aki ekkor még nem tudhatta, hogy hetedik címének megszerzése sétagalopp lesz számára ebben az évben. „Erős autóval rendelkezik, ami nem csak gyors, de következetes is. Ő pedig versenyzőként nagyon is rendben van.”

2003: Michael Schumacher és David Coulthard is unalmasnak tartja az új F1-es időmérőt - mindketten arról beszéltek, hogy végig unatkoztak, megcsinálták az egy körüket, aztán visszamentek a bokszba és ücsörögtek, nézték a többieket, semmi izgalom nem volt ebben számukra.

2002: Több verseny és kevesebb teszt kell az F1-nek - állítja 1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve. A kanadai szerint évente 25 futamra lenne szükség, méghozzá úgy, hogy a pénteki napokat kiveszik a játékból, csak szombaton és vasárnap rendezik meg a versenyhétvégét - szerinte így ugyanannyi kilométer kerülne az autókba, de több izgalmat hozna a szezon.

2001: Peter Sauber azt állítja, a debütáló futamán éppen csak átesett Kimi Raikkönennel hosszú távú szerződést kötöttek, és egyértelműen cáfolta azokat a híreket, melyek szerint a finn a csapat Ferrarival való kapcsolatán keresztül már 2002-ben Maranellóban köthet ki. „Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy az eredményeinkkel vonzóak legyünk a legjobb versenyzők számára. Ezért arra kényszerültünk, hogy kockáztassunk Kimivel, aki három-négy éves szerződéssel rendelkezik velünk. Nem pénzt akarok rajta keresni, csak azt akarom, hogy versenyezzen nekünk.” Nos, mint azt tudjuk, az év végére egészen más irányba indult a történet Raikkönen számára...

2000: Nagy harc van kilátásban a vb-címért. Az elmúlt két év bajnoka, Mika Hakkinen azt mondja, hogy nem tart senkitő és van egy terve, amellyel az egész év során még erősebb lehet, mint eddig, fő ellenfele, Michael Schumacher pedig arról beszél, hogy a célja kérdés nélkül a vb-cím. "Most tényleg azt hiszem, hogy megvan a győzelemhez szükséges autóm, utolértük a McLarent, pedig eddig mindig mögöttük kezdtünk. Most először van olyan Ferrarim, ami az első futamtól kezdve esélyes" - mondja.

1998: Ron Dennis kémkedéssel vádolta meg az egyik rivális istállót. „Az előző években léteztek bizonyos íratlan szabályok a csapatok között, amelyeket a többségünk követett. Most viszont vannak néhányan, különösen egy istálló, ahol nem tudják, mi a megfelelő magatartás.” A hírek szerint Dennis azt neheztelte, hogy az egyik istálló aerodinamikai szakemberének sógora fényképeket készített a McLaren garázsán belül. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: