Külpolitika

Kínai külügyminiszter: Kína és Oroszország új modellt állít fel a nagy országok közötti kapcsolatokban

A két ország idén ünnepeli a diplomáciai kapcsolataik felvételének 75. évfordulóját.

2024.03.07 09:04MTI

Kína és Oroszország új modellt alkotott a nagy országok közötti kapcsolatokban, amely teljesen eltér az elavult hidegháborús megközelítéstől - mondta csütörtökön Vang Ji kínai külügyminiszter.

"Szövetség- és konfrontációmentesen, harmadik felet nem célozva Kína és Oroszország a tartós jószomszédságra és barátságra törekszik, és igyekszik elmélyíteni átfogó stratégiai együttműködését" - mondta Vang az éves parlamenti gyűlés egyik sajtótájékoztatóján.

"Az orosz földgáz számos kínai háztartást lát el, míg az orosz utakon kínai gyártmányú autók közlekednek; ez teljes mértékben a kínai-orosz fél kölcsönösen előnyös együttműködésének rugalmasságát és széleskörű kilátásait bizonyítja" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy a kínai-orosz kapcsolatok fenntartása és bővítése a két fél alapvető érdekein alapuló stratégiai döntés.

"A mai világban a hegemonizmus nem támogatott, és a megosztottság nem vezet sehová" - mondta, megjegyezve azt is, hogy a nagy országoknak nem szabad konfrontációra törekedniük, és nem megengedhető a hidegháború visszatérése.

A két ország idén ünnepeli a diplomáciai kapcsolataik felvételének 75. évfordulóját. Kína tavaly már több alkalommal is hangsúlyozta Oroszországgal való kapcsolatainak és együttműködéseinek elmélyítésére való hajlandóságát, tavaly decemberben a Moszkva és Peking közötti katonai együttműködés megújítását ígérték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.