DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Elég a családomba való betolakodásból” – Horner

Biztos benne, hogy kitölti 2028-ig szóló szerződését Verstappen, akinek beszélt az apjával annak nyilatkozata után, és itt az ideje továbblépni: megsorozták kérdésekkel a Red Bull F1-es főnökét.

Christian Horner volt a négy résztvevő egyike az FIA által szervezett csütörtöki sajtótájékoztatón a Szaúd-arábiai Nagydíjon, s ahogy az várható volt, szinte az összes újságírói kérdést ő kapta az elmúlt heteket uraló ügyével kapcsolatban. Mindenekelőtt a Max Verstappen édesapja, Jos által adott interjú szolgáltatta a kiinduló témát, miután a korábbi F1-es pilóta a bahreini győzelmük után úgy fogalmazott, hogy robbanásközeli állapotba kerülhet a Red Bull, ha a csapatfőnök a pozíciójában marad.

„Természetesen tisztában vagyok az elhangzott megjegyzésekkel” – mondta el Horner a Formula.hu jelenlétében. „Voltak egyeztetések a futamot követően, és szerintem mindenki nagyban a jövőre koncentrál. A csapat arra fókuszál, hogy megvédjük mindkét világbajnoki címet, amelynek megszerzéséért annyira keményen dolgoztunk.”

„Max zsinórban három megnyert vb-címre építkezhet, az 55 megszerzett győzelmére, csapatként pedig 114 győzelemnél járunk, amellyel utolértük a Williamst. Úgyhogy a jövőre koncentrálunk, és mint mondtam, beszélgettünk a bahreini verseny után, és mind előre tekintünk.”

f1-horner-redbull-2



A csapatvezető nem sokat árult el arról, pontosan miről beszélgetett az idősebb Verstappennel, de azt elárulta, hogy a jövőre koncentrálnak és egyetértettek abban, hogy mindenki érdeke, hogy a legtöbbet hozzák ki Maxból.

„Nem fogom megosztani az összes beszélgetést, ami privát módon zajlott a felek között. Elkerülhetetlenül voltak egyeztetések, a csapat pedig az előttünk álló kihívásokra, a szezonra fókuszál. Bár domináltunk Bahreinben, nem számítunk arra, hogy ugyanez lesz a helyzet a következő versenyeken. Ismerjük az ellenfeleinket. Nem érnénk el ilyen eredményeket, ha nem lennénk egységesek csapatként: ilyen előnyhöz, a kettős győzelemhez, a leggyorsabb körhöz és a pole-hoz teljes harmóniában kell dolgoznunk.”

Arra a felvetésre, hogy Jos túl nagy beleszólással bír-e fia pályafutásába, így reflektált Horner: „Nyilvánvalóan Max apja kulcsszerepet töltött be a karrierjében és abban, hogy eljuttatta a Formula-1-be. De nyilván Jos és Max is önálló ember, láthattuk, hogyan vált a hozzánk csatlakozó tinédzserből a mostani fiatal felnőtté. Nem az én tisztem kommentálni apa és versenyző közötti kapcsolatokat, ezek mind egyediek a különböző embereknél.”

 

Marad-e Verstappen 2028-ig a Red Bullnál?

Jos Verstappen múltkori kirohanása után máris elindultak a találgatások, hogy Max esetleg a 2028-ig szóló szerződése ellenére elhagyhatja a Red Bullt: egyesek már össze is boronálták a Mercedesszel, ahol Lewis Hamilton megüresedő helyét foglalhatná el. Amikor Hornertől megkérdezték, biztos-e abban, hogy a holland kitölti náluk a kontraktusát, így felelt:

f1-horner-verstappen-redbull

„Biztos vagyok benne, hogy igen. Nagyszerű csapat veszi körül, komoly a bizalma az istállóban, és rengeteg dolgot értünk el együtt. Elkötelezett egy 2028-ig szóló megállapodás mellett. A csapat és Max szempontjából is szeretnénk építkezni az eddig elért sikereinkre, az 55 győzelmét és az összes dobogóját a Red Bull Racing autóiban szerezte, erre építenénk a továbbiakban, és remélhetőleg a jövőben még több lesz ezekből.”

 

Ejtették a vádakat

Hornert természetesen később is kérdezték az ellene szóló vádakról: „Természetesen komoly tudósítást kapott az ügy. De vissza kell mennünk az alapokig: megfogalmaztak egy panaszt, amelyet teljes mértékben kivizsgáltak, majd a panaszt elutasították. Úgyhogy tovább kell lépnünk.”

„Nagyon sokat beszéltünk erről, nyilván nagy volt az érdeklődés a média egyes elemei irányából különböző okokból. De úgy gondolom, itt az idő továbblépni és meghúzni egy vonalat. Azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk, Formula-1-es csapatként vagyunk itt, és itt az idő arra koncentrálni, ami a pályán zajlik.”

f1-horner-geri

Csütörtökön röppentek fel olyan értesülések, hogy a Red Bull felfüggeszthette a Horner elleni panaszt megfogalmazó női alkalmazottat. Ennek kapcsán Horner elmondta, hogy nem kommentálhat olyasmit, ami bizalmas a vállalat és az alkalmazottja között. Ugyanezért nem árulhat el részleteket magáról a vizsgálatról sem, hiszen mint elmondta: kötik a feleket a cégen belüli vizsgálat bizalmassági kötöttségei.

„Az egyetlen ok, amiért ez ekkora figyelmet kapott, az nyilván a szivárogtatás és a médiában keltett feszültség. Ami nagyon-nagyon embert próbáló sok szempontból, különösen a családom számára, hiszen nagyrészt egy irányba fókuszálódott az ügy. Ami ezután történt, hogy mások igyekeztek ebből előnyt kovácsolni. Sajnos a Formula-1 egy versengő üzletág, és nyilván voltak elemei, akik ebből profitálni akartak. Valószínűleg nem ez a legszebb oldala ennek az iparágnak” – tette hozzá az 50 éves csapatfőnök.

„Elképesztően sikeresek vagyunk, rengeteget nyertünk. Egységesek vagyunk csapatként, és erre koncentrálunk a jövőben. Nyilván nagy lefedettséget kapott az ügy, de szerintem itt az idő továbblépni és arra fókuszálni, ami a pályán történik. Sűrű és versenyképes idény áll előttünk, csak erre koncentrálunk.”

Horner később hosszasan beszélt arról, hogy nehéz időszak volt ez számára és a családjának is, beleértve a feleségét, Geri Hornert, valamint a gyerekeiket. De újfent kiemelte: a panasztétel utáni vizsgálat alapos volt, s a bizonyítékok alapján arra jutottak, hogy ejtik a vádakat ellene. „A feleségem fenomenálisan támogató volt ez idő alatt, ahogy a családom is. Viszont most már elég a családomba való betolakodásból. Tovább kell lépnünk és arra kell koncentrálnunk, amiért itt vagyunk” – zárta le Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: