Ukrajnai háború

Ukrajna londoni nagykövete lesz az ukrán fegyveres erők menesztett főparancsnoka

Valerij Zaluzsnij kifejezetten diplomáciai feladatot akart vállalni.

2024.03.07 20:45MTI

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jóváhagyta Valerij Zaluzsnijnak, az ukrán fegyveres erők nemrégiben leváltott főparancsnokának jelölését az ország londoni nagyköveti posztjára - közölte csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.

A tárca hivatalos honlapján kiadott közlemény szerint a minisztérium már el is küldte a brit félnek a kérelmet a fogadó nyilatkozat megadására.

A TSZN ukrán televízió internetes oldalán emlékeztetett arra, hogy Ukrajna előző londoni nagykövete 2020 júliusától Vadim Prisztajko korábbi külügyminiszter volt, őt 2023 júliusában menesztették posztjáról. Prisztajko a külügyi tárca élén 2019 augusztusától 2020 márciusáig állt.

Zelenszkij elnök február 8-án Olekszandr Szirszkij tábornokot, a szárazföldi erők addigi parancsnokát nevezte ki az ukrán fegyveres erők új főparancsnokává, miután felmentette a tisztségből Zaluzsnijt. Egy napra rá az elnök Ukrajna Hőse címet adományozott neki.

Zelenszkij esti videoüzenetében azt mondta, hogy Zaluzsnij kifejezetten diplomáciai feladatot akart vállalni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.