DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Formula+

Még nagyobb a Red Bull fölénye Dzsiddában, mint Bahreinben?

„Csak” harmadik lett csütörtökön Max Verstappen, a versenyetapok azonban a holland fölényét mutatják az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíjon.

Akárcsak egy hete a Formula-1-es szezonnyitó Bahreini Nagydíjon, most Dzsiddában sem a Red Bull zárta az élen a csütörtöki edzésnapot. Szahírban a Mercedes volt a leggyorsabb az első nap során, most Fernando Alonso csípte el az első helyet az Aston Martinnal, de Max Verstappen elé még George Russell is befurakodott a Mercedesszel, így a néhány napja domináns győzelemmel indító címvédő „csak” harmadik lett.

f1-alonso-aston-dzsidda-day1



Ha viszont alaposabban szemügyre vesszük az adatokat, egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a Szaúd-arábiai Nagydíjon is a Red Bull jelenti az etalont. Noha Verstappen jelezte, hogy ismét szoros időmérőre számít – és ebben igaza is lehet –, azért arra is újfent utalt, hogy vélhetően több riválisuk is jobban feltakarta a motort csütörtökön, mint ők.

Az Auto Motor und Sport szaklap elemzése szerint bőven akadnak is erre utaló jelek. Alonso például jelentősen jobb végsebességet ért el a célegyenes végén, mint Verstappen, ami csak részben betudható annak, hogy az AMR24-es javult ezen a téren tavalyi elődjéhez képest, a motormódok mellett az eltérő üzemanyagszintek ugyancsak szerepet játszhatnak a különbségben.

Ami viszont különösen aggasztó lehet az Aston Martin szempontjából, azok a versenyszimulációs etapok során kirajzolódó erőviszonyok. Itt ugyanis már „természetesen” Verstappen vitte a pálmát, a holland 1:34,0-s átlagos produkált a közepes abroncsokon. Alonso bár több kört teljesített a maga etapján, mint a regnáló világbajnok, az átlagban tapasztalt nyolctizedes lemaradás tetemesnek tekinthető, ráadásul a spanyolnál jelentős gumikopás is mutatkozott a folyamatos lassulás alapján.

f1-verstappen-dzsidda-redbull-day1

Az Astonnál tehát ugyanaz látszik, mint a múlt héten: egy körön lehet bennük potenciál, és Alonso könnyedén megfutott körei nyilvánvalóan azt jelzik, hogy a pénteki időmérőn tényezők lesznek a „zöldek”, a szombati futam azonban már kevésbé tűnik ígéretesnek számukra – ahogy Bahreinben is az öt topcsapat leggyengébb tagja volt a silverstone-i különítmény.

A Red Bull viszont még erősebbnek tűnik a számok alapján a bahreininél simább felületű aszfalttal és gyorsabb szakaszokkal rendelkező dzsiddai pályán. Természetesen főleg Verstappen révén, aki még Sergio Pereznél is fél másodperccel gyorsabbnak bizonyult a versenyetapján – jóllehet, a mexikói viszont több körön át nyúzta a közepes abroncsokat, ráadásul egy körön közel tudott lenni a címvédőhöz (ami nem meglepő, elvégre két pole-t is jegyzett már a szaúdi helyszínen).

Közepes gumin futott versenyetapok csapatonként a Motorsport.com adatai alapján:

1. Red Bull 1:34,038 11 kör
2. Mercedes 1:34,473 4 kör
3. Ferrari 1:34,741 7 kör
4. Aston Martin 1:34,867 13 kör
5. McLaren 1:35,117 9 kör
6. Sauber 1:35,264 11 kör
7. Alpine 1:35,449 10 kör
8. Williams 1:35,611 11 kör

 

 

Sötét ló a Mercedes és a Ferrari?

Két nagycsapatnak is nehéz volt belőni a valós teljesítményét csütörtökön. A Mercedes felemás napot zárt a köridőtáblázat alapján, hiszen Russell második, Lewis Hamilton viszont csak nyolcadik lett. Mindkét versenyző elmondta, hogy nem tökéletes a W15-ös egyensúlya, ráadásul eltérő beállításokkal is kísérleteztek a nap során.

f1-mercedes-day1-dzsidda

Ez rányomta a bélyegét a hosszú etapjaikra is: mivel még a második szabadedzés második részében, az időmérős próbálkozások után is jelentősen állítottak a Mercedeseken, a többiekhez képest jóval kevesebb kört tudtak megtenni – ráadásul Hamiltonnál egy vicces incidens is történt, amikor egy megbicsaklásnál véletlenül rányomott a pit limiter gombra, amit a brit elsőre motorgondoknak érzékelt. Russell 1:34,4-es szimulációs átlaga Verstappen mögött a legjobb volt, de éppen a rövidebb hossz miatt ezt érdemes fenntartásokkal kezelni.

A Ferrari más okból volt nehezen olvasható. Egyfelől a GPS-adatok alapján vélhetően ők sem tekerték még fel annyira a motorjukat, mint egyes riválisaik, másfelől Carlos Sainz versenyszimulációját nyilván befolyásolta az a tény, hogy a szerdai rosszulléte után még csütörtökön sem érezte tökéletesen magát az autóban.

A Red Bull-lal szembeni hét tizedmásodperces hátrányt a spanyol esetén tehát érdemes fenntartásokkal kezelni, Charles Leclerc pedig a lágy gumin futott hosszabb etapot, amely viszont aligha lesz jó versenyabroncs majd szombaton, így az ő adatai ezért nehezen összevethetők a többiekével. Mindenesetre az a kevés adatból is kirajzolódik, hogy a gumikopás elenyésző volt az SF-24-esen, ami újabb biztató jel lehet a bahreini produkció után – a kvalifikáción pedig szokás szerint mindig számolni kell a vörösökkel.

f1-sainz-ferrari-day1-dzsidda

A McLarenről nem véletlenül nem esett szó eddig: a wokingiak sem egy körön, sem hosszabb távon nem tűntek túl ütőképesnek az edzéseken. Lando Norris a top 10-ből is kiszorult, a Motorsport.com összesítése szerint versenyszimulációban pedig másodperc körüli volt a wokingiak átlagos hátránya Verstappenékhez képest – azaz hiába a haloványabb teljesítmény ellenére is bizakodó hangvétel a csapatnál, egyelőre úgy fest, nehezebb hétvégére készülhetnek, mint Bahreinben.

 

Reménysugár az Alpine-nál?

A mezőny második felében egyértelműen a szezonnyitón sereghajtói státuszba süllyedő Alpine okozta a pozitív meglepetést csütörtökön, hiszen Pierre Gasly révén még a top 10-be is befért az egyik autójuk. Mint arra Bruno Famin csapatfőnök az AMuS hasábjain rámutatott: a fő gyengeségük a kigyorsítási tapadás, márpedig annak a dzsiddai aszfaltcsíkon a lendületes kanyarok miatt kisebb a jelentősége.

Persze azért még korai az öröm a franciáknál, a versenyetapok alapján ugyanis a futamon továbbra is az Alpine lehet az utolsó vagy legalábbis nagyon a vert mezőnyben fognak szerepelni. Hozzájuk képest viszont ellentétes utat jár be Bahrein után a Haas, amely az ottani biztató szereplés után Szaúd-Arábiában egyelőre elveszettebbnek tűnik.

Az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíj időmérője magyar idő szerint pénteken 18 órakor kezdődik, míg a futam szombaton 18 órakor rajtol.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: