DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Formula+

Kicsoda Oliver Bearman, a Ferrari F1-es beugrója?

Egy mindössze 18 éves brit veszi át a vakbélgyulladással kórházba kerülő Carlos Sainz helyét Dzsiddában – bemutatjuk az eddigi karrierjét.

Alig két órával a harmadik szabadedzés kezdete előtt érkezett a hír a Ferraritól, hogy az előző napokban is rosszulléttel küzdő Carlos Sainznál vakbélgyulladást diagnosztizáltak, emiatt műtétre szorul és kórházba került. Így a Szaúd-arábiai Nagydíj további részében Oliver Bearman fogja őt helyettesíteni Charles Leclerc csapattársaként.

A mindössze 18 éves brit a Ferrari versenyzői akadémiájának talán legígéretesebb és a ranglétrán legelőrébb álló tagja, aki idén a Formula-2-es szereplése mellett immár a Scuderia egyik hivatalos tartalékpilótai szerepkörét is betölti – ez ad neki most lehetőséget a bemutatkozásra a Formula-1-ben.

f1-bearman

F4-es dupla bajnoki cím, dobogó az F3-ban



Bearman természetesen gokartban kezdte a karrierjét mindössze nyolcévesen, 2013-ban, s már két évvel később összetettbeli ezüstérmet szerzett kategóriájában hazája nemzeti bajnokságában. A gokartos pályafutását 2019-ben több bajnoki címmel koronázta meg, mielőtt fellépett a formulaautós világába.

2020-ban elsősorban a német Formula-4-es sorozatban állt rajthoz, ahol egy győzelmet szerzett is, emellett három forduló erejéig belekóstolt az olasz szériába is, ahol ugyancsak aratott egy diadalt. 2021-ben aztán mindkét bajnokságban teljes szezont futott, aminek meg is lett az eredménye: a németeknél a 18-ból 6 versenyt, az olaszoknál a 21-ből 11-et megnyerve húzta be a bajnoki címet a Van Amersfoort Racing színeiben.

2022-ben következhetett az újabb lépcsőfok az FIA Formula-3-as bajnokságával, ahol a bahreini nyitányon egyből dobogóra állt, Spában pedig győznie is sikerült, az összetett tabellát pedig újoncként a harmadik pozícióban zárta.

f2-bearman-prema

Remeklés újoncként az F2-ben

A következő idényre a biztató eredmények után már fel is lépett az F1 közvetlen előszobájának számító Formula-2-be, ahol az F3-hoz hasonlóan az egyik legjobbnak tartott csapatnál, a Prema Racingnél szerepelt. Bearman itt is azonnal letette a névjegyét, összesen négy győzelmet aratott, s rögtön első évében hatodik lett a pontversenyben.

A 2024-es évadnak emiatt még nagyobb elvárásokkal vágott neki, a múlt heti bahreini nyitóforduló azonban sem neki, sem a Premának nem sikerült, pont nélkül maradt a brit. Dzsiddában azonban javított, a csütörtöki időmérő edzést megnyerte Bearman, azaz övé lett volna a pole-pozíció a szombati főfutamra – de csak volna, hiszen a Sainz helyére való beugrás révén természetesen az F2-es szereplést nem tudja folytatni Szaúd-Arábiában.

f1-bearman-haas-2023

Fél évszázad után debütál egy újonc a Ferrarinál

Bearman beugrása és bemutatkozása olyan szempontból is egészen rendkívüli a Formula-1-ben, hogy legutóbb több mint fél évszázaddal ezelőtt, 1972-ben fordult elő, hogy egy pilóta a Ferrari színeiben teljesítse első F1-es világbajnoki nagydíját: akkor Arturo Merzario volt a debütáns.

F1-es nagydíjhétvégén amúgy nem ez lesz az első szereplése a 2005-ös születésű versenyzőnek, hiszen tavaly Mexikóban és Abu Dhabiban egyaránt beülhetett a Haasba az első szabadedzésen.

A statisztikai ínyencek kedvéért: Bearman lesz az F1 történetének 776. versenyzője, közülük pedig a 97., aki a Ferrarinál versenyez. A brit a 38-as rajtszámot fogja használni a szaúdi hétvégén. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: