Mégsem lesz alapítványi fenntartású a XII. kerületi Tamási Áron iskola

2024.03.08. 17:45
Az alapítványi egyetem szerint a választási kampány foglyul ejtette a szakmai alapú átalakítási koncepciójukat, így az érintett gyerekek nyugalmára figyelemmel visszalépnek.

Mégsem vállalkozik a Gábor Dénes Egyetem, a Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és  Német Nemzetiségi Gimnázium fenntartói átvételére, miután ennek kérdése a szakmai szintről tisztán politikai színtérre helyeződött át – írta a felsőoktatási intézmény közleményében. Úgy látják, hogy bár az egyeztetési folyamat megkezdődött az iskola tanáraival, szülőkkel  és diákokkal de az elmúlt egy héten eltorzított, számos esetben valótlan információk és spekulációk jelentek meg a közösségi médiában, sajtóban és magában az érintett iskolában is. Ennek következményeként a megkezdett kommunikáció elfojtja a szakmaiságot, és az egyetlen igazán fontos szempontot, a diákok érdekét. 

Ebben a környezetben nincs lehetőségük az  Érintetteknek kialakítani szakmai párbeszéd alapján saját álláspontjukat, mert egyes véleményvezérek – kérdések feltevése és válaszok meghallgatása nélkül – igaztalan támadással, petíciókkal,  tüntetésekkel próbálják a közhangulatot befolyásolni. 

A Gábor Dénes  Egyetem azért lép vissza a fenntartói jog átvételének szándékától, mert sem a gyermekeket, sem a  tanáraikat nem akarják méltatlan helyzetbe hozni, a közelgő választások politikai csatározásainak kereszttűzébe állítani. 

Mint ismertidén szeptembertől vette volna át a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola fenntartását az alapítványi működésű Gábor Dénes Egyetem; erről írtak egy tájékoztató levelet is a szülőknek, amelyből kiderül: az első és kilencedik évfolyamba felvett diákoknak az őszi félévtől már tandíjat kell fizetniük, havi 100–150 ezer forint értékben. 

Az ügy nagy port kavart helyi szinten, miután a választáson induló potenciális kerületi polgármester-jelöltek közül több is a fenntartóváltás ellen szólalt fel. Fonti Krisztina (Fidesz) a tiltakozását Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral is közölte, Kendernay János (LMP) az önkormányzatot hibáztatta, Visi Piroska (Új Világ Néppárt) pedig arról írt, hogy ki akarják mazsolázni a kerület egyik legjobb állapotban lévő és kedvelt intézményét az állami iskolák közül.