DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Hírösszefoglaló

Újonc a Ferrarinál, Marko távozik? Pénteki F1-es hírek

Egy fiatal brit és egy idős osztrák volt a Szaúd-arábiai Nagydíj pénteki napjának főszereplője – Verstappen a pole-ban, Sainz a kórházban. Ezek voltak a pénteki F1-es hírek és sztorik.

Egy F1-es kvalifikáció napján az esti hírösszefoglaló élére az időmérő kívánkozna, de a mai nem egy átlagos nap, hiszen újonc debütált a királykategóriában, nem is akárhol, hanem egyenesen a Ferrarinál. Carlos Sainzon ugyanis vakbélműtétet kellett végrehajtani, így a helyét a 18 esztendős tartalékpilóta, Oliver Bearman foglalta el.

Hogy mit kell tudni a brit újoncról, azt Formula+ rovatunkban foglaltuk össze – a cikk ide kattintva érhető el.

Bearman, aki minden idők harmadik legfiatalabb versenyzőjeként állhat rajthoz a holnapi futamon, a 11. rajthelyet szerezte meg az időmérőn, melyet követően kissé csalódott volt, s azt is elárulta helyszínen tartózkodó újságírónk kérdésére, hogy Frederic Vasseur csapatfőnök arra intette, ne próbáljon hősködni. Bearman célja holnap elmondása szerint elsősorban az lesz, hogy célba érjen a versenyen.

bearman-ferrari-3



A nap másik slágersztorija sem az időmérő volt, hanem a Red Bull-saga legújabb fejezete: Helmut Marko, az energiaitalosok tanácsadója arra tett határozott utalást, hogy fel fogják függeszteni a munkavégzés alól, amire „válaszul” Max Verstappen hitet tett Marko doktor mellett, s úgy nyilatkozott, hogy a veterán osztrák jövője hatással lesz az övére is.

Még egy nagyon fontos hír, mely a harmadik szabadedzés kellős közepén érkezett: felgyorsultak a folyamatok az Audi F1-es projektjét illetően, hiszen a német gyártó felvásárolja a teljes Sauber istállót – újabb biztató jel azok számára, akik még mindig kétkednek a négykarikások F1-es szerepvállalását illetően.

audi-

És akkor magáról az időmérőről, melynek összefoglalója itt, végeredménye itt, percről-percre tudósítása pedig itt olvasható. A rajtelsőséget Max Verstappen szerezte meg, akit saját elmondása szerint pole-t érő köre a 2021-es dzsiddai időmérőn futott körre emlékeztette, azzal az „apró” különbséggel, hogy most nem ütközött falnak az utolsó kanyarban.

Verstappennel sorozatban ötödik alkalommal osztozik az első soron Charles Leclerc, aki szeretné meglepni a Red Bullokat holnap, míg a harmadik rajthely Sergio Perezé, aki úgy érzi, lehetetlen lett volna megszereznie a pole-t. A negyedik pozíció Fernando Alonsóé lett, aki a siker ellenére nem érzi úgy, hogy reális eredmény lenne, amit elért az időmérőn.

verstappen-szaud-pole-2

A rajtrács másik végére tekintve: újabb kettős kiesést könyvelt el az Alpine a Q1-ben, ráadásul ezt már a Renault nagyfőnöke, Luca de Meo jelenlétében, akit Mészáros Sándor kollégánk – aki roppant érdekes képekkel is megörvendeztetett minketmeg is kérdezett arról, minek köszönheti a csapat, hogy személyesen tette tiszteletét a nagydíjhétvégén – az esetleges vásárlóról szóló pletykák továbbra sem csendesednek.

Hogy mire számíthatunk versenytávon az egyes csapatoktól, azt az ide kattintva elérhető cikkben foglaltuk össze.

Még két F1-es hír: az Andretti közzétette a látványterveket új amerikai központjáról, tovább erősítve szándékaik komolyságát az elutasítás ellenére; Christian Horner pedig ezúttal nem saját, hanem Ben Sulayem FIA-elnök ügyéről nyilatkozott, s arra intett, ne ítélkezzen senki a tények ismeretének hiányában.

horner-2024-3

Szaúd-Arábiában nemcsak az F1, hanem az F2 és az F1 Academy versenyzői is szerepeltek ma. Előbbi szériában a negyedik éve itt versenyző Richard Verschoor negyedik győzelmét aratta, de később kizárták a versenyből, így Dennis Hauger örökölte meg az elsőséget, míg a női sorozatban Doriane Pin megnyerte bemutatkozó versenyét.

Végül pedig megkezdődött a MotoGP szezon is, méghozzá egy igazi meglepetéssel, hiszen esett az eső Katarban, a szárazon rendezett első tréning legjobbja Jorge Martin volt, míg a második gyakorláson nedves pályán Marc Marquez volt a leggyorsabb.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: