DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Verstappen egyértelművé tette: távozhat, ha Marko megy

A pénteki dzsiddai F1-es időmérő után a címvédő duplán is hűségesküt tett a Red Bull F1-es tanácsadója mellett, és szerinte ezzel a csapat is tisztában van.

Pénteken újabb bombát izzítottak be a jelek szerint a Red Bullnál a Christian Horner ügy folyományaként: Helmut Marko az osztrák ORF-nek nyilatkozva maga hintette el, hogy a Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj után felfüggeszthetik őt – igaz, mint fogalmazott, végső soron ő maga dönt a saját jövőjéről.

Sajtóértesülések szerint a lépés annak a következménye lenne, hogy a Red Bullnál azt gyanítják, hogy a 80 éves F1-es sportszakmai tanácsadó állhat a Horner-ügy részleteinek szivárogtatása mögött. Marko elmondta: szombaton lesz egy megbeszélése az anyavállalat, a Red Bull GmbH osztrák vezérével, Oliver Mintzlaff-fal, aki azok után utazik Dzsiddába, hogy egy hete a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon a thaiföldi többségi tulajdonos, Chalerm Yoovidhya látványosan kiállt Horner mellett.

f1-verstappen-marko-redbull



Marko potenciális felfüggesztése vagy akár távozása azért is okozhat földindulást az energiaitalosoknál, mert néhány napja felröppent, hogy Max Verstappen 2028-ig szóló szerződésében van egy záradék, amely lehetővé teszi számára az eligazolást, amennyiben a tanácsadó már nem tagja a Red Bull Racingnek.

A háromszoros F1-es világbajnok a pénteki pole-pozíciója után az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján utalást is tett arra, hogy Marko maradása az ő jövőjét is befolyásolhatja. Később pedig a Sky Sports F1 kamerái előtt még egyértelműbben fogalmazott a 26 éves versenyző:

„Nagyon tiszteljük egymást Helmuttal. Általánosságban a Red Bullhoz vagyok hűséges, de hozzá is, elvégre nagyon messzire mutat mindaz, amit értem tett. Mindig is mondtam, különösen Dietrich [Mateschitz, a Red Bull alapítója] halála után, hogy rendkívül fontosnak tartom, hogy együtt tartsuk a kulcscsapatot, hiszen így teljesítettünk nagyon jól és így fogjuk ezt tenni a jövőben is. Tudják ezt. Számomra Helmut egy kulcstényező, és maradnia kell számomra, ez biztos.”

f1-verstappen-redbull-1

Amikor konkrétan rákérdeztek Verstappennél arra, hogy Marko maradása szükséges-e ahhoz, hogy ő is maradjon a bikáknál, a címvédő elég világos választ adott: „Mindig is mondtam ezt a csapatnak, tudják ezt” – fogalmazott tömören. Érdemes megjegyezni, hogy amikor az előző hetekben Horner kapcsán tettek fel hasonló kérdéseket neki, a holland korántsem állt ki ilyen nyíltan főnöke mellett.

 

Verstappen: „Őrület” lenne Marko távozása

A Red Bull pilótája szerdán, még a Szaúd-arábiai Nagydíj felvezetéseként úgy fogalmazott a Skynak, hogy ahhoz, hogy 2025-ben ne az energiaitalosoknál versenyezzen, valami őrületesnek kellene történnie. Arra a kérdésre, hogy Marko távozása ebbe a kategóriába esne-e, így reflektált Verstappen: „Ez eléggé alábecsülése ennek, ha megtörténik. Ez őrület lenne. Meglátjuk, mi történik, kiderül, történik-e valami a jövő héten.”

Verstappen amúgy külön méltatta Marko szerepét a Red Bull Racing sikereiben: „Dietrich áldásával az alapoktól kezdve építette fel ezt a csapatot, és úgy vélem, mindig jó kapcsolatot ápolt sokakkal a csapatban, támogatta a fontos embereket, főleg a kritikus pillanatokban. Egyértelműen kulcsfigurája most a jövőnek.”

Az ügyről utazó tudósítónk, Mészáros Sándor is beszélt péntek esti videós bejelentkezésében Dzsiddából, ez ide kattintva tekinthető meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: