DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Verstappen lesimázta a Szaúd-arábiai Nagydíjat

Sorozatban kilencedik futamgyőzelmét aratta a Red Bull klasszisa, a dobogóra Perez és Leclerc fért fel, Bearman 7. hellyel debütált az F1-ben.

Simán nyerte a Szaúd-arábiai Nagydíjat Max Verstappen: a világbajnok jól rajtolt el a pole-ból, majd ugyan egy korai safety car és Lando Norris eltérő stratégiája miatt két kör erejéig visszaesett a második pozícióba, de ezt leszámítva zavartalan futamot teljesítve tudott győzni. A Red Bull háromszoros világbajnoka nem követett el hibát, és ismét a mezőny fölé nőtt – zsinórban kilencedik F1-es futamát nyerte meg, amivel tovább üldözi saját, tavaly felállított csúcsát.

A Red Bull pedig ezúttal is tökéletes eredménnyel távozik: a második helyet pedig Sergio Perez húzta be – a mexikóinak egy (szabálytalan kiengedésért kapott) ötmásodperces büntetés is belefért, a többiek nem tudták megközelíteni a világbajnok istálló autóit.

f1-verstappen-redbull-saudi



A dobogó alsó fokára Bahreinhez hasonlóan most is egy Ferrari ért oda, de most a vakbélműtét hiányzó Carlos Sainz helyett Charles Leclerc lett harmadik, míg mögötte ezúttal is kiélezett, izgalmas csatát vívott egymással a két McLaren és a két Mercedes. Ebből most Oscar Piastri jött ki legjobban, ő ért oda a negyedik helyre, megelőzve Fernando Alonsót.

Lando Norris és Lewis Hamilton eltérő stratégiával próbálkozott, ami nem fizetődött ki, így végül a nyolcadik-kilencedik helyen zárták a futamot.

Oliver Bearman viszont remekül debütált az F1-ben, a Sainzot helyettesítő 18 éves újonc a 11. helyről rajtolt a Ferrarival, és több szép előzést bemutatva, hibátlan versenyzéssel, jól végrehajtott stratégiával a hetedik helyen zárta élete első nagydíját.

A tizedik, pontszerző helyre pedig Nico Hülkenberg hozta be a Haast: ő is jó taktikával teljesítette a versenyt, és kapott némi segítséget csapattársától, Kevin Magnussentől, aki két túl agresszív manőverért meglepő módon összesen húsz másodperc büntetést kapott – de feltartotta a mezőny második felét, így lehetőséget teremtett Hülkenbergnek, aki élt v ele.

 

Hogyan alakult a futam?

A rajtnál nem történt jelentősebb mozgás, a falak ellenére mindenki el tudott jönni simán, Sergio Perez ugyan megtámadta Charles Leclerc-t, de a monacói visszaverte ezt a próbálkozást – az első kör az újonc Oliver Bearmanről szólt, aki kőkeményen támadta Yuki Tsunodát, de a lágy gumik ellenére nem bírt a japánnal.

Perez a negyedik kör kezdetén, a célegyenes végén kifékezte Leclerc-t, és átvette a második helyet, bő két másodperccel a magabiztosan vezető Max Verstappen mögött – közben Oscar Piastri is megelőzte Fernando Alonsót, és átvette a negyedik pozíciót, így Verstappen, Perez, Leclerc, Piastri, Alonso, Norris, George Russell, Lewis Hamilton volt a top nyolc.

 

Stroll miatt jött a safety car

Az első fordulat a hetedik körben jött, amikor Lance Stroll senkitől sem zavartatva a falba vágta és összetörte az Aston Martint – jött a biztonsági autó, ami eltérő stratégiákat hozott, hiszen a top tízből Norris és Lewis Hamilton is kint maradt a pályán a közepes keverékű gumikon, így a McLaren átvette a vezetést, Hamilton pedig a harmadik helyen folytathatta a futamot.

50 stroll obc in wall

Verstappen két körrel később átlépte Norrist és visszavette a vezetést, egyúttal Perez is megelőzte Hamiltont, majd a 18. körben a mexikói is kikerülte Norrist – visszaállt a Red Bull 1-2, de Perez közben kapott egy ötmásodperces büntetést, mivel a bokszkiállásnál szabálytalanul, veszélyesen engedte vissza a csapat. 

Norris alatt féltávnál kezdtek elfogyni a közepes keverékű gumik, a 27. körben Leclerc „kifárasztotta”, megelőzte, és feljött a harmadik helyre, de a brit és Hamilton is a végletekig várt arra, hogy történjen valami, és kifizetődjön a stratégiájuk. Hamilton végül a 37. körben jött a bokszba, 13 fordulója maradt arra a friss lágy gumikon, hogy utolérje Bearmant, Norris pedig a következő körben pont elé jött vissza, úgyhogy párban kezdtek üldözésbe.

98 NOR HAM

Ez azonban nem sikerült, az újonc is emelni tudott a tempóját, és végül behozta a Ferrarit a hetedik helyre, vagyis parádésan sikerült a bemutatkozása – Norris maradt nyolcadik, Hamilton pedig kilencedik.

Közben az élen nem történt változás, Verstappen simán nyert Perez és Leclerc előtt, a hajrában Russell támadása okozott még izgalmakat Alonso ellen, de a brit nem volt elég gyors, így az Aston kétszeres világbajnoka megőrizte a top ötös eredményét.

 

A Szaúd-arábiai Nagydíj végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull
2. Sergio Perez Red Bull
3. Charles Leclerc Ferrari
4. Oscar Piastri McLaren
5. Fernando Alonso Aston Martin
6. George Russell Mercedes
7. Oliver Bearman Ferrari
8. Lando Norris McLaren
9. Lewis Hamilton Mercedes
10. Nico Hülkenberg Haas
11. Alexander Albon Williams
12. Kevin Magnussen Haas
13. Esteban Ocon Alpine
14. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB
15. Logan Sargeant Williams
16. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB
17. Valtteri Bottas Stake
18. Guanyu Zhou Stake
19. Lance Stroll Aston Martin
20. Pierre Gasly Alpine
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: