DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Norris: Néha túlságosan biztosra megyünk

Mindössze a nyolcadik helyen végzett Dzsiddában Lando Norris a McLaren rosszul elsült stratégiai döntésének köszönhetően, a brit azonban nem neheztel emiatt csapatára.

Merészet húzott Lando Norris stratégiájával a McLaren, viszont nem úgy alakult a brit Szaúd-arábiai Nagydíja, ahogy azt szerették volna. Mindössze a nyolcadik helyen futott be a wokingiak tapasztaltabb versenyzője, míg csapattársa, Oscar Piastri a negyedik helyet húzta be. Norrist sokáig kint hagyta a csapata a közepes keverékeken a futam első felében, a többiekhez képest kései kerékcsere után azonban csak a legutolsó pontszerző helyek környékére tudott visszatérni. Lewis Hamilton, aki ugyanazon stratégiát követte, próbálta becserkészni Norrist a verseny végéig, a McLaren-pilóta pedig az előtte keményeken autózó Oliver Bearmant üldözte, viszont egyikőjük sem tudott pozíciót javítani a leintésig.

„Sose tudja az ember, megért egy próbát. Ki akartunk próbálni valami mást és nem csak hátul maradni, hiszen vagy sok pontot szerzünk, vagy veszítünk párat, végül az utóbbi történt. Jó próbálkozás volt, örültem a döntésnek, csak utólag kiderült, nem ez volt a helyes. Néha úgy érzem, túlságosan biztosra megyünk, úgyhogy most jó volt kicsit agresszívabbnak lenni.”

„Muszáj volt a lágyakra váltanom, mivel ha a keményeket választjuk, akkor (Hamilton – a szerk.) elkapott volna. Nem sajnáltam, hogy a lágyakat raktuk fel, de a közepeseken is végig tudtam volna menni. A tempónk nem volt jó a körülöttünk lévőkhöz képest, de azért egy pár pozícióval előrébb végeztem volna, ha nem kell kiállnom. A lágy volt a helyes döntés, viszont öt körrel később kellett volna felrakni őket, nem volt megfelelő a stratégiánk, viszont Lewisra reagálnunk kellett” – magyarázta a brit a Formula.hu jelenlétében.



A rajtnál Norris egyértelműen hamarabb elmozdult a mezőny többi tagjánál, még a lámpák kialvása előtt, viszont rögtön utána megállt, mielőtt valóban elstartolt volna. A versenybírók vizsgálták az esetet, de végül nem büntették meg a britet.

„Bemozdultam, de időben megálltam. Soha életemben nem csináltam még ilyet, most sem tudom, miért tettem. Minden olyan gyorsan történt, ösztönösen cselekedtem, olyan sokféle fény volt körülöttünk, lehet, valami másra reagáltam. Máskor is volt már olyan, hogy valaki elindult, de aztán megállt, és akkor sem volt büntetés, úgyhogy örülök a döntésnek.”

A 18 évesen első F1-es futamán résztvevő Bearmant nem tudta utolérni a McLaren sztárja, a dicsérő szavak azonban Leclerc-hez hasonlóan Norristól sem maradtak el az ifjú tehetséget illetően: „Jó versenyt teljesített, a lágyak pedig nagyjából két körig működtek, aztán pedig már csak egyre romlottak. Utólag talán a kemények jobbak lettek volna, de mint mondtam, Lewis miatt nem választhattuk azokat a gumikat. A Ferrari erős volt ma, és az, hogy az első hétvégéjén beugorva rögtön ilyen sokat ki tudott hozni az autóból, igazán lenyűgöző.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: