DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

„Remélhetőleg kinyílik egy ajtó a Haasnál” – Bearman

A 18 éves pilóta nem vallott szégyent Sainz helyére beugorva Dzsiddában, hetedik lett. A fiatal brit bízik benne, hogy meg tudta mutatni, mi rejlik benne.

A hétvége egyik legnagyobb hírét Carlos Sainz hozta, amikor kiderült, hogy vakbélgyulladása miatt ki kell hagynia a szaúdi futam pénteki és szombati napját. Helyére a Ferrari beültette az F2-ben csütörtökön pole-t szerző Oliver Bearmant, aki egy szabadedzést követően a tizenegyedik rajthelyre kvalifikált pénteken, majd hetedikként 6 pontot zsebelt be a maranellóiaknak szombaton.

A fiatal brit a mezőny nagy részéhez hasonlóan korán cserélt gumit a biztonsági autós fázis alatt, majd maga mögött tartotta a későn lágyra váltó Lewis Hamiltont és Lando Norrist: „Nagyszerű verseny volt. Láttam, ahogy Hamilton és Norris mögöttem jön ki a bokszból, és gondoltam, hogy gyorsak lesznek majd” – kezdte összegzését Bearman a Formula.hu jelenlétében.

„De végül a lágy nem úgy működött, ahogy várták, és kb. két és fél másodpercnél stabilizálódott a különbség mögöttem. 5 körrel a vége előtt csak hiba nélkül kellett vezetnem, hogy előttük maradjak.”

Milyen volt maga a verseny?

A rajtról a következőt mondta a Ferrari beugrója: „Őszintén szólva, meglepően nem voltam ideges. Olyan volt, mint minden más verseny. Ahogy a lámpák kialszanak – igaz, a procedúra kicsit más, mint az F2-ben – arra figyelsz, hogy mi van körülötted. Azt gondolom, hogy nagyon jó munkát végeztünk.”



Bearmannek a futam első felében meg kellett küzdenie Tsunodával és Hülkenberggel is, akik megnehezítették a dolgát. A brit elmondása szerint mind a japán, mind a német okosan játszott az energiával, így neki is ki kellett tapasztalnia, hogy hol érdemes azt felhasználnia, hogy maga mögé utasíthassa őket.

Továbbá azt is elmesélte, hogy Lewis Hamilton segített neki kiszállni az autóból a megterhelő verseny után. Saját szavai alapján Bearman nagyon elfáradt, sőt, a pálya nehézsége miatt olyan volt számára a futam, mintha 50 időmérős kört teljesített volna.

Milyen lehet 18 évesen ilyen pilóták ellen versenyezni, sőt, előttük végezni?

„Elég fiatal vagyok. Azon nőttem fel, hogy őket néztem, ahogy egymás ellen küzdenek” – kezdte válaszát a fenti témát taglaló kérdésekre a brit, aki jól érezte magát az F1-es pilóták között, és boldogan fogadta az általuk megfogalmazott elismeréseket.

Arra, hogy Hamilton előtt végzett, viccelődve válaszolt: „Gyorsabb volt az autónk, ami segít. Az autó repült ma, ami nagy bónusz. Azt gondolom, hogy hibátlan versenyt hajtottunk végre, és erre volt szükségünk.”

Bearman várja, hogy kinyíljon a Haas ajtaja

A britet arról is faggatták, szerinte mire van még szükség a hőn áhított F1-es üléshez: „Nem tudom, hogy mit tudok még tenni. Nem hiszem, hogy leszek az F1-ben a szezon további részében, úgyhogy az volt a célom, hogy jól szerepeljek ezen a hétvégén. Azt gondolom, hogy jó munkát végeztem, ez mindaz, amit tenni tudok. Folytatom tovább az F2-ben és keresztbe teszem az ujjaim.”

Az egyértelmű válasz, ami a 18 éves pilótánál felmerülhet, az a Haas, ahol már be is mutatkozott pénteki napokon Bearman: „Nagyon sok szabadedzésem lesz a Haasnál az év során. Alig várom, hogy még többet vezessek és jó kapcsolatot építsek ki ott. Remélhetőleg kinyílik ott egy ajtó, fantasztikus lenne.”

Mi lesz ezt követően az F2-vel?

„Miután megszereztem a pole-t, sajnáltam, hogy nem tudom befejezni a hétvégét. Ha egy ilyen lehetőség jön, akkor nem tudod nem elfogadni. Nagyon boldog vagyok, hogy elfogadtam, és jól szerepeltem. Most vissza az F2-re, ami egy nagyon kemény pontverseny lesz, hiszen ezzel két versennyel mindenki mögé kerültem.”

„Bahrein egy másik történet volt, itt szerezhettem volna pontokat, de mindegy, az F1-ben több pontom van, mint az F2-ben, úgyhogy van feladatom” – zárta Bearman, aki a csapatmegbeszélést követően egy nagy vacsorával fogja megünnepelni a mai eredményt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: