DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Horner tagadja, hogy ki akarták túrni Markót

A Red Bull F1-es főnöke állítja: őt is meglepetésként érték a tanácsadó felfüggesztéséről szóló pletykák. Elmondása szerint jó a viszonya a 80 éves szakemberrel.

A Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéjén Helmut Marko került a középpontba a Red Bullnál zajló egyre szövevényesebb botrány kapcsán, miután saját maga beszélt arról pénteken, hogy felfüggeszthetik. Szombaton aztán a verseny előtt nem sokkal változott a helyzet: miután Marko találkozott a Red Bull GmbH osztrák vezérigazgatójával, Oliver Mintzlaff-fal, kijelentette, hogy maradni fog.

Sajtóértesülések szerint a Marko elleni vizsgálat azzal volt kapcsolatos, hogy azt gondolták, ő állhat a Christian Horner ügyében történt szivárogtatás mögött. Ezt a 80 éves szakember azonban már a hétvége kezdetén határozottan tagadta az ORF-nek:

f1-horner-marko-redbull



„Teljes ostobaság. Örülök, ha a saját iPhone-omat félig irányítás alatt tartom. Nem láttam a jelentést vagy a beszélgetéseket, szándékosan maradtam ki belőle. Hogy összefüggésbe hozták velem, az szinte tervezett műveletnek tűnik. ’Ravasz’, ahogy Niki [Lauda] mondaná.”

Amikor a szombati dzsiddai verseny után Hornernek felvetették, hogy tényleg egy ’ravasz’ terv része lenne-e az, ami a hétvégén történt, a Red Bull Racing F1-es csapatvezetője kihangsúlyozta: a vizsgálatot nem a Formula-1-es alakulat, hanem az energiaitalosok anyacége folytatta le.

„Úgy vélem, a felfüggesztésről szóló pletykák újdonságnak hatottak a csapat számára is, mint mindenki másnak. Meglepődtünk, hogy ezt halljuk. Helmut a Red Bull GmbH tanácsadója, szóval köztük volt ez az ügy, mi nem vettünk részt ezekben az egyeztetésekben.”

f1-verstappen-marko-horner-redbull-dzsidda

„1996 óta ismerem Helmutot, és fontos szerepet töltött be az évek során” – tette hozzá a Motosport.com portál idézett Horner. „A szerepe alakult az évek során. Nagyon-nagyon hosszú ideje ismerem őt. Már 81 éves, de még mindig elképesztően motiválja a Formula-1, ami egy pozitívum.”

Arra a kérdésre, hogy esetleg szerepet játszott-e Marko maradásában, hogy Max Verstappen igen hevesen kiállt mellette a pénteki kvalifikációt követően, így felelt Horner: „Nem volt semmilyen döntéshozatali folyamat Helmut kapcsán, szóval nem egészen tudom, honnan jött a pletyka. De én nem vettem részt ebben.”

Az 50 éves csapatvezető kiemelte, hogy egységesek Markóval: „Nem jelent problémát a kapcsolatom Helmuttal. Úgy gondolom, mindig szókimondó, de Helmut ilyen. Mindenkinek megvan a saját szerepe, legyen bármi is az a szerep. Szerintem elképesztően sikeres ez a csapat, és nagyon hosszú ideje rendelkezik komoly képességekkel. Ez volt a sikerünk egyik kulcsa.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: