DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

„Három kanyarban buktunk fél másodpercet” – Wolff

A nagy tempójú kanyarokban veszített sok időt a Mercedes Dzsiddában: F1-es csapatfőnökük szerint valami alapvető problémát nem értenek a W15-össel.

Csalódáskeltő hétvégét teljesített a Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíjon a Mercedes: az időmérőn mindössze a negyedik sort bérelte ki a George Russell, Lewis Hamilton páros, amelyet a futamon egy hatodik és egy kilencedik helyezésre váltottak szombaton.

f1-mercedes-dzsidda-2



Hamilton is elmondta a leintést követően, hogy a gyors kanyarokban úgy érezte, mintha másik kategóriában szerepelne, mint a körülötte lévő riválisok, és a Mercedes F1-es csapatvezetője, Toto Wolff is ezt a területet emelte ki fő gyengeségként Dzsiddában:

„Világos, hogy szenvedünk az autóval a nagy tempójú kanyarokban. Máshol versenyképesek vagyunk, viszont itt három kanyarban veszítünk fél másodpercet. Emiatt elképesztően nehéz volt a versenyzőinknek támadnia” – idézi szavait a RaceFans.net portál.

„Van valami, amit nem értünk. Gyakorlatilag mindenhol máshol gyorsak vagyunk. Tudjuk, hogy kisebb hátsó szárnyunk van, ezzel kompenzáljuk, amit a kanyarokban veszítünk. De a nagy tempójú szakaszokon bukjuk az összes köridőt.”

f1-mercedes-dzsidda-1

Wolff arra is utalást tett, hogy a problémát nem tudják egyszerű beállítás-változtatással orvosolni: „Szerintem néhány tizedet nyerhetsz vagy veszíthetsz, ha jól vagy rosszul állítod be, de nincs nagy mozgástér a teljesítményben. Ez inkább valami alapvető dolog, és hisszük, hogy ott kellene lennie a tempónak. Mérjük a leszorítóerőt, de a köridőben találjuk.”

A Mercedes csapatfőnöke azért megjegyezte: bár ismét küszködnek, hiszi, hogy nem ugyanabban a helyzetben vannak, mint az előző két évben, és biztos benne, hogy találni fognak még teljesítményt.

A Mercedes vezető pályamérnöke, Andrew Shovlin is hasonlóképp értékelte a szaúd-arábiai tapasztalatokat: „Gyenge volt a nagy tempójú részeken a teljesítményünk, az autó pattogott azokban a kanyarokban. Ez hozzájárult a gyenge időmérőnkhöz, de azt is jelentette, hogy nem tudtuk felvenni a versenyt az Astonnal és a McLarenekkel a futamon. Annyi időt veszítettünk az első szektorban, hogy a kör többi része azzal telt, hogy azt hoztuk vissza.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: