DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Hírösszefoglaló

Büntetések, kifakadás, Marko – vasárnapi F1-es hírek

Wolff leigazolná Verstappent, sportszerűtlennek tartja a Haast a Visa RB, Bagnaia nyerte a MotoGP, Newgarden az IndyCar nyitányát: a nap hírei.

Természetesen még a szombati Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj utózöngéi határozták meg a híreket vasárnap – már csak azért is, mert reggel érkezett meg utazó tudósítónk, Mészáros Sándor szombat éjszakai, utolsó videós bejelentkezése a helyszínről, amelyet IDE KATTINTVA tekinthettek meg.

Utólag osztottak ki büntetést Yuki Tsunodának, ráadásul egy verseny előtti megmozdulásért: a japán csapata tiltó jelzése ellenére hajtott ki a bokszból, melynek következményeképp Lando Norrisnak blokkolóra kellett fékeznie versenyautóját az ütközés elkerülése érdekében – bővebben itt írtunk minderről.

Kevin Magnussent duplán is büntették Dzsiddában, és bár mindkét szankcióval egyetértett a dán, azok mértékét kicsit szigorúnak találta.

f1-magnussen-haas-dzsidda-2



S ha már Magnussen és Tsunoda szóba került: a Visa RB vezetősége igencsak kifakadt azon, hogy a Haas versenyzője direkt visszalassította a mögötte haladó bolyt, hogy csapattársa, Nico Hülkenberg a maga kerékcseréje után eléjük térhessen vissza és megszerezhesse az egy pontot jelentő 10. helyet. Alan Permane, az RB sportigazgatója konkrétan sportszerűtlennek nevezte az amerikai alakulatot – részletek itt.

Aki viszont megúszott egy büntetést, az Lando Norris volt: hiába látszott a kamerákon egyértelműen a bemozdulása a rajtnál, mivel a transzponder nem jelzett kiugrást, a felügyelők nem szankcionálták – a magyarázat és a videó itt nézhető meg.

Sergio Perezt ellenben még a futam közben büntették veszélyes kiengedésért, ráadásul büntetőpontjai révén egészen közel került ahhoz, hogy akár automatikus egyfutamos eltiltást kapjon.

„Három kanyarban buktunk fél másodpercet” – a Mercedesnél Toto Wolff és Andrew Shovlin is arról beszélt, hogy a nagy tempójú részeken nem versenyképes a W15-ös, ráadásul a csapatvezető szerint nem beállításokkal megoldható, hanem alapvető problémáról lehet szó.

f1-mercedes-dzsidda-1

Lance Stroll úgy érzi, jó hétvégét teljesített Szaúd-Arábiában, egészen a futam első fázisában elszenvedett balesetéig – az ő és Mike Krack Aston Martin-csapatfőnök szavai itt olvashatók.

A versenyt vakbélműtét miatt kihagyta Carlos Sainz, de így is kapott bőven méltatást Frederic Vasseurtől az eltökéltségéért. Azt viszont az optimizmusa ellenére sem tudta biztosra mondani a Ferrari F1-es csapatfőnöke, hogy a spanyol ott lehet két hét múlva az Ausztrál Nagydíjon.

Természetesen elkerülhetetlen volt, hogy téma legyen a Red Bullnál zajló botrány is. Christian Horner csapatvezető tagadta, hogy Helmut Marko kitúrására irányultak volna az előző napi pletykák, miszerint felfüggeszthetik az F1-es sportszakmai tanácsadójukat, ráadásul szerinte ez őt is meglepetésként érte, hiszen az anyavállalattal zajlott az egyeztetés, nem a Formula-1-es gárdával.

Maga Marko arról nyilatkozott, hogy köszöni a Mercedes-főnök Toto Wolff ajánlatát, de nem kér belőle – ellenben Wolff pedig elmondta, hogy szívesen leigazolnák Verstappent, de előbb az autójukat kell rendbe tenni. „Nincs olyan csapat a rajtrácson, aki ne állna kézen azért, hogy megszerezze őt” – fogalmazott Wolff.

 

Bagnaia nyerte a MotoGP, Newgarden az IndyCar nyitányát

motogp-bagnaia-katar-podium

Vasárnapra is maradt azért bőven autó-motorsportos program. A MotoGP-ben például megrendezték a villanyfényes évadnyitó Katari Nagydíjat, amelyet az első körben élre álló Francesco Bagnaia utalt és nyert meg a Ducatival. A címvédő mögött a KTM-es Brad Binder lett a második, a Pramac Ducatit erősítő Jorge Martin pedig a harmadik, megelőzve az első gresinis versenyén negyedik Marc Marquezt, a futam sztárja viszont az újonc Pedro Acosta volt, aki parádés előzések után egy darabig negyedikként is haladt, s csak a végén visszaesve lett kilencedik – részletes beszámoló és eredmények itt.

A többi kategóriát illetően a Moto2-ben Alonso Lopez, a Moto3-ban pedig David Alonso diadalmaskodott Katarban – minden további motorsportos hírért és információért csatlakozzatok a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz!

Az IndyCar mezőnye eközben St. Petersburgben kezdte meg a 2024-es idényét. Méghozzá Josef Newgarden sikerével: a kétszeres bajnok megszerezte a pole-t, majd a futamon is magabiztos vezetéssel győzött. Pato O’Ward lett a második, Scott McLaughlin pedig a harmadik, míg a címvédő Alex Palou hatodik hellyel kezdett. Romain Grosjean egy ütközésbe keveredett, amiért büntetést is kapott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: