Kicsinálja az androidos applikációkat a Windows 11-en a Microsoft

A Windows Subsystem for Android szolgáltatás egy éven belül leáll.

A Microsoft a Windows 11 fejlesztésénél alapvetően figyelt arra, hogy az operációs rendszer képes legyen futtatni az androidos applikációkat, és ezt tulajdonképpen sikerült is elérni. A technológiai alapot a Windows Subsystem for Android biztosította, amire építve a felhasználó a Windows Store-ból telepíthetett Androidra kiadott alkalmazásokat. Utóbbiakat persze a Microsoft az Amazon Appstore-ból szerezte be, de a koncepció alapvetően működött.

A redmondi óriáscég most úgy döntött, hogy lelövi ezt az irányt, így mostantól már nem is lehet az Amazon Appstore klienst beszerezni, vagy androidos alkalmazásokat keresni a Windows Store-on. Ha valaki aktívan használja a Windows Subsystem for Android szolgáltatást, akkor 2025. március 5-ig biztosított a meglévő funkcionalitás, vagyis a már letöltött alkalmazások működése és frissíthetősége egy darabig még nem változik. Az említett dátum eljövetele után az applikációk tovább nem frissíthetők, és a Microsoft minden kapcsolódó terméktámogatást megszüntet. Az ügy kapcsán az Amazon már lépett is, és nem vesznek fel új alkalmazást a Windows Subsystem for Android szolgáltatáshoz.

A döntés hátterében valószínűleg az állhat, hogy az Amazon nem győzte meg annyira hatékonyan a fejlesztőket, mint a Google, így a Microsoft eleve egy gyengébb áruházat használt a szolgáltatáshoz. Persze a Windows Subsystem for Android elméletben bármilyen androidos alkalmazással működik, de a Google csomagkezelőjével azért nem annyira triviális a programok telepítése, hogy azt bárki meg tudja oldani.

Arról nincs adat, hogy hosszabb távon mi lesz a Windows Subsystem for Android sorsa. Technikailag ez megtartható lenne, sőt, nyílt forráskódú projektként a közösség fenntarthatná a továbbfejleszthetőség lehetőségét, akár nem gyári formában is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés