DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

„Nem fogjuk Maxot maradásra kényszeríteni” – Horner

A Red Bull F1-es csapatfőnöke kijelentette: ha Verstappen távozni akar, nem fogják visszatartani – de nem lát rá okot, miért akarná elhagyni őket.

A Formula-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéjén is tovább gyűrűzött a Red Bullon belüli feszültség, miután Helmut Marko az ORF-nek arról beszélt, hogy akár fel is függeszthetik a napokban, miután sajtóhírek szerint vele kötötték össze a Christian Horner ügyében történt szivárogtatásokat.

Marko aztán az Oliver Mintzlaff-fal történt találkozó után már kijelentette, hogy marad, de a fejlemények érdekessége, hogy a pénteki kvalifikációt követően Max Verstappen több interjúban is vehemensen kiállt a Red Bull Racing sportszakmai tanácsadója mellett, jelezve, hogy az ő jövőt illető döntéseiben is szerepet játszik a 80 éves szakember maradása.

f1-verstappen-horner-redbull-dzsidda-1



Így értelemszerűen elkerülhetetlen volt, hogy Hornernek is felvessék a háromszoros F1-es világbajnok versenyző távozásának lehetőségét. A csapatvezető pedig a korábbi retorikáján némileg módosítva, miszerint biztos benne, hogy a holland kitölti a 2028-ig szóló szerződését, most arról beszélt, hogy ha Verstappen menni akar, ők nem fogják kényszeríteni a maradásra:

„Olyan ez, mint bármi az életben: nem kényszeríthetsz senkit arra egyetlen papír miatt, hogy valahol legyen. Ha valaki nem akar ebben a csapatban szerepelni, akkor senkit nem fogunk az akarata ellenére arra kényszeríteni, hogy itt maradjon. Ez vonatkozik egy gépkezelőre, tervezőre vagy bármilyen kiegészítő funkciót ellátó tagra a vállalatnál.”

„Egy ilyen csapatban szerepelni elkötelezettséggel és szenvedéllyel jár. Maxban megvan ez. Láthattuk ezt, hiszen 18 éves kora nálunk versenyez. Nincs kétségem az elköteleződése és a szenvedélye kapcsán a jövőt illetően” – tette hozzá a Motorsport.com által idézett Horner.

 

Az autó versenyképessége lesz döntő Verstappennél

Horner azt is hangsúlyozta, hogy bár úgy tűnhet főleg a pilóta Marko melletti kiállása után, hogy feszültségek vannak köztük az istállón belül, ez nincs így: „Teljesen rendben vagyunk Maxszal. Remekül dolgozik a csapatban. Nincs feszültség, nincs stressz, látható, mennyire nyugodt mindenkivel a garázsban. Ezt pedig a pályán nyújtott teljesítményére is átültetni. Úgyhogy nem látunk semmilyen problémát Maxszal.”

f1-verstappen-horner-redbull-dzsidda-2

A Red Bull Racinget irányító 50 éves csapatfőnök egyúttal megjegyezte – a Mercedes-vezér Toto Wolff-fal egyetértésben –, hogy Verstappen számára úgyis a versenyképes csomag lesz a döntő tényező a jövője kapcsán:

„Biztos vagyok benne, hogy minden csapat szívesen megszerezné Maxot. De mint azt Toto is elmondta, a legjobb versenyzők mindig a legjobb autókban akarnak ülni. Egy csapat vagyunk. Max az 56. győzelmét és a 100. dobogós helyezését érte el, mindegyiket a Red Bull Racing autójában szerezte. Csapatként kivételesen jól teljesítünk együtt.”

„Ugyanakkor soha nem mondhatjuk, hogy soha. Ha egy pilóta nem akar valahol szerepelni, átigazol máshova, de csapatként nem látok rá okot, miért akarna bárki kilépni ebből az alakulatból. Úgy gondolom, nagyszerű támogatás veszi körül, és csodálatos munkát végez az autóban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: