DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Massa pert indít az FIA és a FOM ellen 2008-ért

A brazil ex-F1-est képviselő ügyvédi iroda jelezte: megkezdik a jogi eljárást az FIA, a FOM és Bernie Ecclestone ellen a 2008-as Szingapúri Nagydíj kapcsán.

A 2023-as esztendő egyik legszürreálisabb Formula-1-es története volt, amikor Bernie Ecclestone nyilatkozata után, miszerint ő és Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke már 2008-ban tudott arról, hogy a Szingapúri Nagydíjon ifjabb Nelson Piquet szándékosan csapta a falnak az autóját, hogy ezzel renault-s csapattársát, Fernando Alonsót hozza helyzetbe, Felipe Massa ügyvédcsapatot verbuvált annak érdekében, hogy 15 évvel később megszerezze az az évi F1-es világbajnoki címet.

Történt ugyanis, hogy a szingapúri futamon a Piquet-baleset miatt életbe léptetett biztonsági autós fázis során a Ferrari hibázott a bokszban, Massa elrántotta a tankolócsövet, így biztosnak tűnő győzelmet bukott el – majd később a brazil végül csupán egyetlen ponttal maradt le az év végi titulusról Lewis Hamiltonnal szemben a drámai interlagosi finálét követően.

f1-massa-2008-1



Az elmúlt hónapokban nem igazán lehetett hallani fejleményekről, hétfőn azonban a Massát képviselő Vieira Rezende Advogados ügyvédi iroda közleményben jelezte: megindítják a jogi pert az FIA, a kereskedelmi jogokat birtokló FOM, valamint az említett interjúra állítólag nem is emlékező Ecclestone ellen.

„Massa úr annak megállapítását kéri, hogy az FIA megsértette a szabályait azzal, hogy nem vizsgálta haladéktalan Nelson Piquet Jr. balesetét a 2008-as Szingapúri Nagydíjon. Massa úr megnyerte volna a versenyzők világbajnokságát abban az évben. Massa emellett kártérítést is követel az FIA hibájából keletkezett jelentős anyagi vesztesége miatt, amelyben a FOM és Ecclestone úr is közreműködött” – olvasható a kommünikében.

Massáék tavaly előbb levelet írtak az érintett feleknek, ám ezek kapcsán többször is haladékot kért az F1 és az FIA. A közlemény erre utalva megjegyzi, hogy mivel a békés megoldásra irányuló kísérletek sikertelennek bizonyultak, nem maradt más választásuk, mint jogi útra terelni a kérdést.

Az ügyvédi közlemény egyúttal azt is megjegyzi, hogy az utóbbi idők eseményei rávilágítanak arra, hogy továbbra is van min dolgoznia a Szövetség átláthatóságát illetően – ezzel vélhetően a Mohammed ben Sulayem FIA-elnök elleni vádakra utaltak.

A Motorsport.com szaklap egyébként úgy tudja, hogy Massa 60 és 150 millió angol font közötti kártérítést követel a történtek miatt. Az érintettek egyelőre nem kommentálták a friss fejleményeket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: