Vitézy Dávid: Karácsony Gergely vonja vissza a kelenföldi kollégium eladási pályázatát

Vitézy Karácsony
2024.03.12. 17:33
A BKK volt vezérigazgatója szerint az érintett telken akár ezer új lakás épülhetne, és egy hasznosítási pályázat révén a megfizethető lakáskínálatot növelhetné a fővárosi vezetés.

„Továbbra is azt kérem: vonja vissza Karácsony Gergely a kelenföldi kollégium eladási pályázatát” – írja friss bejegyzésében Vitézy Dávid. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes Vitézy Dávid korábbi, azonos tematikájú posztjára reagálva arról beszélt, hogy azért adják el még a választások előtt a Kelenföldi pályaudvar melletti kollégiumot, mert a telek a vasút mellett van, és ezért nem alkalmas lakások elhelyezésére. A volt közlekedési államtitkár egy friss posztban, osztrák példával élve reagált Tüttő Kata szavaira. 

A képen a bécsi főpályaudvar melletti egyik új lakóépület abból a soktucatnyiból, mely itt jött létre Bécs városának támogatásával, ez épp lakásszövetkezeti formában lett hetven család új otthona. A korábbi Südbahnhof fejpályaudvar átalakításából létrejött új átmenő bécsi főpályaudvar mellett kollégiumok, szociális támogatott bérlakások és piaci lakások is létrejöttek

– fogalmaz bejegyzésében, hozzátéve, hogy valótlan állítás, amely szerint a Kelenföldi pályaudvarra néző kollégium felújításával vagy akár lebontásával és ugyanitt új lakóépület építésével ne lehetne enyhíteni a budapesti lakáskrízisen.

A fővárosi telekhirdetés szerint 75 700 négyzetméter építhető a telekre, ez akár 1000 új lakást is jelenhetne. Megértem, hogy a Főváros közberuházásban nem tudja ezt megépíteni, és az adóbevételeket a közszolgáltatásokra költik. Nem is ezt kértem számon, hanem azt: miért nem kifejezetten megfizethető lakások vagy új kollégiumi férőhelyek építésére von itt be magánbefektetőket a főpolgármester – ha máskor pont ezt kéri joggal számon a Diákváros vagy Rákosrendező kapcsán a kormányon?

– tette hozzá. Vitézy azt sem érti, hogy a telket a választások előtt úgy akarja értékesíteni a főváros, hogy semmilyen funkcionális megkötést nem tesz, miközben hasznosítási pályázattal a megfizethető budapesti lakáskínálatot növelhetné a fővárosi vezetés. 

„Miért próbálják úgy beállítani, mintha a vasút- és metróállomás mellett ne lehetne lakni – miközben innen két sarokra ugyanilyen pozícióban ott az Őrmezői lakótelep, és Európa számos nagyvárosának hasonló elhelyezkedésű vasútállomásai mellett sorban épülnek lakóingatlanok, épp a vasút egyre halkabb üzemére és a jó közlekedési kapcsolatokra tekintettel” – írja a BKK volt vezérigazgatója.

(Borítókép: Vitézy Dávid és Karácsony Gergely. Fotó: Bődey János, Németh Kata / Index)