Nagy Márton: A magyarok az elsők, de a külföldi munkavállalókra is szükség van

2024.03.13. 14:54
A magyar munkahelyek védelme érdekében közel 300 szakmában megtiltottuk a vendégmunkások könnyített eljárással történő alkalmazását – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter szerdán egy konferencián, ahol részletesen elárulta, hogy mik a kormány tervei külföldi munkavállalókkal.

A munkaerő-kereslet kielégítéséhez külföldi munkavállalókra is szükség van, de csak jól szabályozott keretek között – mondta Nagy Márton az Együtt gondolkodás a hazai munkaerőpiaci tartalékokról című konferencián, amiről a Világgazdaság tudosított. A tárcavezető leszögezte, a kormány „a magyar munkahelyek védelme érdekében közel 300 szakmában megtiltotta a vendégmunkások könnyített eljárással történő alkalmazását”, és 65 ezer főben maximalizálta a vendégmunkások arányát.

Az Európai Unión (EU) kívüli munkavállalók aránya Magyarországon EU-s és V4-es összehasonlításban is rendkívül alacsony.

Nagy Márton szerint a munkanélküliség csökkentését, az aktivitás növelését és a munkaerő továbbképzését további három kormányzati program támogatja.

Több program is indult

A 70 milliárd keretösszegű, munkahelyi képzéseket támogató program, mellyel vállalkozások támogatást kaphatnak munkavállalók képzéséhez és az emiatt kieső munkaidőre járó bérhez.

ennek a maximális mértéke KKV-k esetében 75, nagyvállalatoknál 150 millió forint.

A tárcavezető leszögezte, energiaintenzív vállalatok akár 100 százalékos intenzitással is kaphatnak támogatást. A program keretében eddig mintegy 1200 vállalkozás több, mint 50 ezer munkavállalója részesül képzési támogatásban.

A tudósítás szerint Nagy Márton mostanában sokat szerepelt sofőrhiányról is beszélt. Az 1,7 milliárd forint keretösszegű sofőrhiányt csökkentő gépjárművezetői képzési program márciusban indult, mely a személyszállítási és szállítmányozási területen tapasztalható sofőrhiányt enyhíti.

„A fiatalok munkaerőpiaci részvételét két programmal támogatja a kormány” – mondta a nemzetgazdasági miniszter, majd aláhúzta: a projekt célja, hogy lerövidítse a 4 hónapja nem tanuló és nem dolgozó fiatalok munkanélküliségben. A programon keresztül 84 ezer álláskereső vagy inaktív fiatal munkaerőpiaci beilleszkedése valósulhat meg – összegezte.