DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
Egyéb

Kategóriájában címet védett Vizin Tamás

Akár az abszolút bajnoki cím is elérhető lett volna a Lotus Cup Europe tapasztalt versenyzőjének, Vizin Tamásnak, ám a technika ördöge többször is megtréfálta az idei esztendőben.

Idén egyértelműen arra készült Vizin Tamás, hogy ismét megszerzi az Exige Cup bajnoki címét, egyúttal abban reménykedett, akár az abszolút elsőség is elérhető lesz. Bár az idény előtti teszt nem alakult a legjobban az időjárás viszontagságai miatt, csapatával bizakodva várták a szezonnyitót Zolderben. Itt az időjárás ezúttal az időmérőn okozott gondokat számukra, a folytatásban viszont jól alakultak a dolgok. A harmadik pozícióból nagyszerűen rajtolt, majd viszonylag hamar elment az élről induló Rainer Börgens autója mellett, és megnyerte a futamot. Önbizalommal tele készülhetett tehát a második futamra, ott azonban nem indulhatott el egy technikai gond miatt.

Versenyautója ezt követően többször is megmakacsolta magát, ami komoly kihívás elé állította a magyar versenyzőt. A Hockenheimben tartott második fordulón ugyanis Vizin a kvalifikáción és az első futamon is a leggyorsabb volt, a hétvége mégis keserédesen zárult. „Szinte minden jól alakult, de a második futamon elment a fékem, így örültem, hogy végül piros zászlóval ért véget a verseny. Ezzel együtt én szereztem ott a legtöbb pontot, tehát sikerült hozni, amit elvártunk magunktól” – részletezte az Exige Cup legjobbja, akire ezután újra Németországban várt egy megmérettetés, Oschersleben viszont az év legnagyobb csalódását hozta számára. „Ez egy olyan pálya volt, ahol előtte még nem jártam. A szimulátorban sokat készültem rá, és egészen jó köröket sikerült autóznom, de az időmérőn felrobbant a motor már az első komolyabb körömön. Tartalék nem volt a csapatnál, így nem tudtam rajthoz állni – folytatta.  

vizin



A negatív spirálból végül Belgiumban sikerült kikerülnie. Spa-Francorchamps zsinórban két fordulónak is otthont adott, amelyeken Vizin elkapta a fonalat és mindegyik futamot az élen zárta, majd jöttek a szezont lezáró franciaországi hétvégék. Előbb Le Mans következett, ahol továbbra is jól teljesített, de komolyan figyelnie kellett Paul Marechalra, aki az egyik legnagyobb riválisává nőtte ki magát. „Jött Le Mans három futammal, ahol a kategóriámat mindannyiszor sikerült megnyernem, Paul viszont végig a közelemben volt. Komoly nyomás nehezedett rám, éreztem a terhet, hogy ha törik, ha szakad, nyernem kell. Sikerült jól lehozni a hétvégét, de végig bennem volt ez a görcsösség. Dijonban aztán már sokkal lazább voltam” – tért rá az idényzáróra, ahol két futamgyőzelemmel fejezte be a 2023-as évet, bár ellenfelei nem könnyítették meg a dolgát. 

„Folyamatosan védekezve és nagyokat csatázva tudtam megnyerni mindkét futamot, amivel elegendő pontot szereztem a kategória bajnoki címéhez, így sikerült a címvédés. Abszolútban a Production kategóriájának legjobbja nyert kiegyensúlyozottabb teljesítménnyel, nekem a sok műszaki hiba miatt ott nem volt esélyem” – értékelt őszintén, miután az Exige Cupot megnyerte, az összetettben pedig a második lett Mark Yates mögött, de röviden a 2024-re is kitért.

„Már az első három hétvége után úgy éreztük, hogy szinte teljesen hibátlanul kellene teljesíteni a folytatásban, de amikor nem volt problémája az autónak, mindig sikerült nyernünk, ami óriási lelki többletet ad a következő évre. Jövőre megpróbáljuk ugyanúgy megnyerni a kategóriánkat és visszaszerezni az abszolút bajnoki címet is” – zárta le Vizin Tamás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: