Tiborcz István a Bloombergnek beszélt vállalkozásairól, és Orbán Viktor is szóba került

Dorothea.png
2024.03.14. 08:46
Ritkaságszámba menő nyilatkozatot adott Tiborcz István a Bloomberg hírügynökségnek, amelyben részletesen beszélt épülő hotelbirodalmáról és jövőbeli terveiről.

Tiborcz István tavaly ősszel az Indexnek is beszélt vállalkozásairól, többek közt azt mondta: igaz, megtiszteltetés a miniszterelnök vejének lenni, és egyben inspiráló személynek tartja Orbán Viktort, de az üzleti élet önálló szereplőjeként nem azzal a gondolattal kel fel reggel, hogy az apósa a miniszterelnök.

A Bloomberg most azt írta, hogy – a legutóbbi hivatalos adatok szerint – Tiborcz István üzleti érdekeltségeinek összértéke már meghaladta a 65 milliárd forintot is, és mindezt 8 év alatt építette fel. Tiborcz István ezzel kapcsolatban azt írta a Bloomberghez e-mailben eljuttatott nyilatkozatban: küldetésének tartja azt, hogy segítsen megújítani a fővárost, és hogy a magasabb színvonalú szálláshelyek területén segítse Budapest felzárkózását olyan városokhoz, mint például Bécs.

Mint kifejtette, az elképzelése az, hogy „Budapest profilját egy magas színvonalú, kiváló minőségű turisztikai célponttá emeljük”. Ez magába foglalja az olyan épületek felújítását, mint az ikonikus Gellért gyógyszálló vagy a Hotel Dorothea a pesti oldalon. 

Hosszú távra tervezek

– szögezte le Tiborcz István, miközben arra is kitért, hogy nemrég megnyitott egy privát klubot a fővárosban, valamint más turisztikai célpontoknál, a Balatonon és a Tokaji borvidéken is megnyitott több felújított szállodát.

Karácsony Gergely is megszólalt, Tiborcz István kontrázott 

A Bloomberg a levélváltás után megkérdezte erről Tiborcz István egyik kritikusát, Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert is, aki azt mondta: Tiborcz István kihasználta kapcsolatait a magyar miniszterelnökkel, és utalt arra, hogy miközben a miniszterelnök veje a hotelbirodalmát építette, aközben a kormányzat jelentős mértékben vont el forrásokat Budapesttől.

Tiborcz István
Tiborcz István
Fotó: BDPST Group

Hozzátette azt is, hogy az olyan projektek, mint Orbán Viktor „kormánykomplexuma” a Várnegyedben, az új múzeumok és Tiborcz István szállodái szemet gyönyörködtetőek ugyan, de kevés hasznot hoznak a városnak.

A kormány politikája nem a turizmusra vagy a lakosok megsegítésére irányul, hanem az üzlet és a hatalom motiválja. Tiborcz narratívája az, hogy az építészeti örökséget védi. Ez nem igaz

 – mondta Karácsony Gergely, amivel többek közt arra is utalhatott, hogy Tiborcz István korábban több, a budapesti építészeti örökségről szóló könyv társszerzője is volt.

Minderről aztán a Bloomberg ismét megkérdezte a BDPST Group tulajdonosát is, aki azt válaszolta, hogy elsősorban a romlófélben lévő épületek megóvására összpontosít. 

A helyi ingatlantulajdonosok számára mindig előnyösebb, ha a közelben van egy felújított luxuslétesítmény, nem pedig egy elhanyagolt épület. Ami a nevemmel kapcsolatos politikai retorikát illeti, az ilyen vitákat helytelennek tartom. Nem foglalkozom politikával

– fogalmazott.

További külföldi tervei is vannak

Mint a Bloomberg felidézte, Tiborcz István az Elios Zrt.-ből való kiszállása idején hozta létre a BDPST Groupot, amely ma már a legfőbb üzleti érdekeltsége. Az ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva Tiborcz azt írta nekik, hogy a BDPST-vel az volt a célja, hogy hozzáférjen ahhoz a „hatalmas kiaknázatlan potenciálhoz a magyarországi turisztikai ágazatban, amely jelentős ígéretet hordoz a nemzetgazdaság számára”.

Végül azt is közölte: nem tántorítja el céljaitól az, hogy mit mondanak róla az apósa ellenfelei, és hogy számára minden a turisztikai márka építéséről szól.

Erőfeszítéseink eddig Magyarországra és Budapestre összpontosítottak. De ez nem zárja ki azt, hogy a jövőben más országokban vagy városokban is legyenek projektek

– mondta Tiborcz István. 

(Borítókép: Az ötcsillagos Dorothea Hotel épülete az V. kerületi Dorottya utcában. Fotó: MTVA / Bizományosi: Balaton József)