Fél napig élt a jó hír az ingyenes jogosítványokról

2024.03.14. 18:33
Saját magát igazította helyre Tuzson Bence igazságügyi miniszter, akinek legújabb bejegyzése szerint mégsem lesz ingyenes a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter csütörtökön kora délután írta meg Facebook-oldalán, hogy 2024 szeptemberétől a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ- és az egészségügyi oktatás, a kormány pedig pilot jelleggel elindítja a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését.

Jó hír, hogy az állam már idén, pilot jelleggel elindítja a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését is. A cél az, hogy a jövőben ezt teljes körűvé tegyük

– olvasható a bejegyzésben.

Tuzson Bence reggeli posztjában még arról írt, hogy a kormány szeptember 1-jétől a jogosítványszerzést teszi ingyenessé a középiskolásoknak, erről közölt most helyreigazítást a tárcavezető. Közben az előző poszt még mindig elérhető az igazságügyi miniszter Facebook-oldalán.

Mint arról az Index is írt, a kormány már tavaly augusztusban jelezte, hogy a B kategóriás jogosítvány megszerzésének szinte teljes költségét megtérítené a középiskolásoknak és az állami szakképző intézményekben tanulóknak. Az ingyenes jogosítványszerzés tervének bejelentése után több olyan vélemény is elhangzott, hogy ez akár negatívan is érintheti az autósiskolákat. Mint írtuk, Köves Szilárd vezetéstechnika-oktató korábban úgy nyilatkozott, hogy az ingyenes jogosítványszerzés bevételkiesést okozhat nekik, mert aki teheti, az kivárja azt az időszakot, amikor megkaphatja a támogatást.

Az autósoktatók szerint a jogosítványszerzés ára egyénenként változó, de a végösszeg átlagosan háromszázezer és egymillió forint között mozog. Ez elsősorban attól függ, hogy az autósiskolák rezsiköltsége milyen mértékben emelkedik, valamint hogy az adott tanulónak hány gyakorlati órára van szüksége.