Az Országos Roma Önkormányzatot 800 millió forint megfizetésére kötelezte a bíróság

2024.03.14. 20:09
Vissza kell fizetniük a 2016-ban folyósított 527 millió forintos állami támogatást és annak járulékait, összesen 800 millió forintot a Fővárosi Törvényszék határozata szerint. Az ORÖ szerint ezzel ellehetetlenítik működésüket, ugyanis csak tartozásuk van, a Kúriától kérnek jogorvoslatot.

A Belügyminisztérium az Országos Roma Önkormányzat ellen indított pert másodfokon is megnyerte. Az ítélet szerint nem tettek eleget az elszámolási kötelezettségüknek ezért az állami támogatást kamatostul kell visszafizetniük.

A roma önkormányzat ezzel szemben a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy az elmarasztaló határozatnak nincs alapja.

 Az ítélet koncepciós eljárásban hozott politikai döntés, amelynek célja az ÖRO bedöntése

– fogalmazott a lapnak Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese.

Az elszámolási viták miatt harmadik negyedéve nem részesül állami támogatásban az országos önkormányzat, ezért számláikon csak tartozása van. A hivatal munkatársai régóta nem kapnak fizetés, és képviselő sem tiszteletdíjat. Lakatos Oszkár szerint a pénzt az előző ciklus kapta, ami még Farkas Flóriánhoz kötődik, amit utólag az önkormányzat részletekben törlesztett. 

A belügyi tárca jogelődje, az Emberi Erőforrások Minisztériuma igazolta, hogy az ORÖ teljesítette visszafizetési kötelezettségét

– hangsúlyozta.

Az ÖRO ezért arra készül, hogy a Kúriától kérnek jogorvoslatot, ha itt sem járnak sikerrel az Alkotmánybírósághoz vagy akár nemzetközi bírósághoz fordulnak. Ugyanakkor Lakatos Oszkár úgy véli, ha valamelyik eredményre vezetne akkor sem válna a roma önkormányzat működőképessé, ami szavai szerint „jelenleg bénult állapotban”.

Mint korábban megírtuk, az Integritás Hatóság is eljárást indított az Országos Roma Önkormányzattal szemben az „európai uniós támogatások végrehajtása vonatkozásában”.

A korábban elhíresült 2014-es roma foglalkoztatási program, a Híd a munka világába pénzköltéseit vizsgálva számos gazdálkodási probléma látott napvilágot, majd feljelentések sora született.

Az eredetileg tervezett 5 milliárd forint helyett végül 1,6 milliárd forint maradt a romák munkaerőpiaci helyzetét javító projektre. A visszaélések miatt az Emmi ennek visszafizetésére kötelezte az ÖRO-t. Ebből 300 millió forintot az önkormányzat új vezetése térített, Lakatos Oszkár a Népszavának azt mondta akkor, a többit a kormány speciális támogatásként magára vállalta.