Szigorították a vendégmunkások szabályozását

2024.03.15. 06:23
Március 1-jétől a vendégmunkásokat érintő hatósági eszközöket szigorították. A rosszhiszemű munkáltatói intézkedésekkel szemben a Munkástanácsok felvetése nyomán született meg a szabályozás.

A jogszabály-módosítás szerint a kormányhivatal a munkaengedélyt visszavonhatja, ha a munkáltató a tartósan munkaviszonyban álló magyar munkáltató helyett egy harmadik országbeli állampolgárt foglalkoztatna – szúrta ki a 24.hu.

vendégmunkásokat jogsértő módon foglalkoztatók is nagyobb bírságra számíthatnak.

„A módosítás a vendégmunkás foglalkoztatására irányuló jogviszony megszűnésével, megszüntetésével összefüggő bejelentési kötelezettség megsértése esetéhez is tételes, emelt összegű munkaügyi bírságot rendel” – részletezte a 24.hu megkeresésére Szabó Imre Szilárd ügyvéd, a Munkástanácsok ügyvezető alelnöke.

A lap emlékeztetett arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NMG) februárban közleményben jelentette be, hogy a legkisebb foglalkoztatásfelügyeleti bírságtételt ötszörösére, 150 ezer forintra emelik márciustól.

A bírságként kiszabható tétel a vállalat mérete szerint emelkedik, például egy legalább 250 főt foglalkoztató cég esetében 25 millió forintra nő.