DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Exkluzív: Hogyan épít F1-es pályát Hermann Tilke?

Hermann Tilke 2020-ban, a Formula Podcastnek adott exkluzív nagyinterjúban mindent elárult saját pályafutásáról és az F1-es pályaépítés rejtelmeiről. Érdemes újrahallgatni!

Tilke legutóbbi alkotása Las Vegas, a következő dobása pedig a szaúd-arábiai Qiddiya lesz, amelyet az expilóta Alexander Wurz közreműködésével terveznek és 2027-re építik meg. 

A nemrégiben bemutatott látványtervek szerint egy extravagáns, ultramodern komplexum épül Rijád közelében és jó előre borítékolni lehet azt is, hogy az új pálya megosztja majd a véleményeket.

f1-qiddiya-3



A németek feketeöves pályaépítő mesterének legtöbb alkotása felkorbácsolja az indulatokat, de érdemes a dolgok mögé nézni. 2020-ban ez vezérelte kollégánkat, Mészáros Sándort, aki exkluzív nagyinterjút készített a Formula Podcast számára Tilkével, hogy kiderüljön: mik a legfontosabb szempontok egy új pálya építésekor, mennyire kell figyelembe venni a megrendelő igényeit, a helyi adottságokat és a versenyzők ötleteit. 

A beszélgetésből egyfajta pályaépítési gyorstalpaló kerekedett, a szakember olyan részletekkel is szolgált a versenypályák építésének rejtelmeiről, amelyekről korábban soha nem lehetett hallani.

Tilke a beszélgetés során felelevenítette pályafutása kezdetét, elárult néhány érdekességet cégéről, a Tilke Engineeringről és természetesen elhangzott néhány különleges, másutt addig el nem mesélt sztori is. Bár az exkluzív nagyinterjú 2020. decemberében jelent a Formula Podcast csatornáján, a Formula.hu ajánlja: érdemes újra meghallgatni. Pláne most, hogy Tilke ismét egy új F1-es aszfaltcsíkon dolgozik!  

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: