Putyin fizette legnagyobb kihívója kampányát: csak színjáték az oroszországi elnökválasztás

2024. márc 15. 18:51
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Attól tartanak a német politikusok, hogy Putyin kezében lehetnek a szexvideóik / Fotó: Northfoto

Valódi kihívója már nincs / Fotó: Northfoto

Már idejében eltakarította a legnagyobb ellenfeleit az útból Vlagyimir Putyin elnök, a „maradék” személyektől pedig nem kell tartania a tegnap elkezdődött és vasárnapig tartó oroszországi választáson.

Előrelátó horgász módjára az aktuális elnökválasztásnak is a biztos módszerrel vágott neki Vlagyimir Putyin: a beetetéssel. Jelöltek egész sora került elő a semmiből még az utolsó pillanatokban is, hogy egyrészt elhitessék a 110 millió orosz voksolóval, hogy lesz alternatívájuk márciusban, másrészt az egész nyugati világgal azt, hogy Oroszország sorsa továbbra is demokratikus versenyen dől el újabb hat esztendőre.

Kissé hihetetlen is, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatásokban is bivalyerős, 83 százalékos népszerűség-mutatóval büszkélkedő Putyinnal szemben akadt 11 ember, aki felvenni kívánta ellene a kesztyűt. Ám közel sem maradtak ennyien – többen lemorzsolódtak, ketten éppen Putyin javára léptek vissza –, mind­össze néhány ember neve került fel a szavazólapra a jelenlegi vezető neve mellé, de már ők sem a komolyabban vehető jelöltek.

Már az előző választáson is „próbálkozó” Nyikolaj Haritonov az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja frakciójának tagja, és mivel parlamenti párt jelöltje, az orosz törvények értelmében nem volt szüksége támogató aláírásokhoz. Közelít a nyolcvanhoz, szakértők szerint az ő jelöltsége azért fontos, hogy a 71 esztendős Putyin ifjú embernek tűnjön mellette.

Az állami duma egyik elnöke a mindössze 40 éves Vlagyiszlav Davankov, egyben az Új Emberek Párt vezetője, akiről meglepő módon a harmadik Putyin-ellenfél, Leonyid Szluckij is kiváló véleménnyel van.

– Mindig is kimondta, amit gondolt. Üzen például a fiataloknak, de megszólítja a különböző nézeteket valló oroszokat is – dicsérte a Liberális Demokrata Pártot képviselő, 56 éves Szluckij, akiről egyébként kiderült, hogy Putyin csapata állta az ő kampányának költségeit is.

A nem Kreml által pénzelt, valódi kihívónak három politikus is tekinthető volt, akik még a fő ellenzéki erő, a bebörtönzött, majd rejtélyes körülmények között meghalt Alekszej Navalnijjal történtek ellenére is hajlandóak lettek volna elindulni. Eltakarításukról Moszkva jó előre gondoskodott, noha – egyelőre – mindannyian életben vannak.

– A félelem jelen van, de ez tudatos. Minden épeszű ember, aki a kampányolásra vállalkozik, félne, de a félelem nem győzhet – jelentette ki a 40 esztendős, korábbi televíziós újságíró, erősen békepárti Jekatyerina Duncova.

Az elvált, háromgyermekes édesanya függetlenként kívánt elindulni, így különösen nehéz feladata volt, mert 300 ezer aláírásra lett volna szüksége. Kezdett népszerű is lenni, ám a központi választási bizottság már az elmúlt év végén közölte, nem engedik az indulását a pályázatában talált különféle „jogsértések” miatt.

– Az emberek nagyon belefáradtak abba, ami történik. Ám ennek a fáradtságnak nem adnak hangot – mondta.

Duncova szöges ellentéte volt a nacionalista Igor Girkin, aki gyakorlatilag puhánynak nevezte Putyint, amiért szerinte nem elég hatékony a két esztendeje tartó ukrajnai háborúban. Bár úgy vélte, előre eldöntött a választás eredménye, mégis megalapította a „Dühös Hazafiak Klubját”, de szélsőségesség vádjával perbe fogták, januárban pedig négy év börtönre ítélték.

A közösségi oldalakat bejárták azok a fotók, amelyeken emberek ezrei várnak arra, hogy aláírásukkal támogathassanak egy bizonyos Borisz Nagyezsgyin nevű háborúellenes politikust. A Polgári Kezdeményezés nevű párt 60 éves jelöltje 105 ezer támogató ajánlóívet adott le a választási bizottságnak – ötezerrel többet az előírtnál –, ám a testület 9 ezret érvénytelennek nyilvánított. Ő sem indulhatott el, amikor már 10 százalék körüli népszerűséget mértek nála. Kampánya a „béke”, az „együttműködés” és a „szólás­szabadság” hármasára épült, s azt ígérte, megválasztása esetén azonnal befejezné a harcokat, és nemzetközi ellenőrzésű referendumot tartana a 2022 után megszállt területeken.

A liberális-demokrata Na­gyezsgyin előélete mindenesetre kérdéseket vet fel: 34 évesen, az akkori kormányfő helyettese, Borisz Nyemcov tanácsadójaként szállt be a politikába, ám néhány hónapig a miniszterelnöki tisztséget betöltő Szergej Kirijenko jobbkeze lett. Kirijenko ma is az első számú kampányguru a Kremlben, Putyin őt bízta meg különféle tévésorozatok, filmek gyártásával, amelyekben a Nyugat-ellenes és Moszkva-barát üzeneteket elrejthetik.

A VSquare oknyomozó portál szerint a Kreml három fő dologra költ most: elnökválasztásra, információkezelésre és Ukrajna megszállt területeire. A teljes összeget 1,1 milliárd euróra (436 milliárd forintra) becsülték, amelyből a legnagyobb részt, 631 millió eurót (250 milliárd forintot) az „információs háborúra” fordították. A Reuters a legutóbbi, 2018-as orosz választáson tizenhét embert azonosított, akik többször is leadták a voksukat ugyanabban a dél-orosz városban: akkor egyébként a részvételi arány 67,5 százalék volt.

– Putyin erejét az adja, hogy autoriter hatalmát úgy alakította ki, hogy az összes erőszakszervezet feltétlenül hűséges hozzá. Demokratikus úton nem lehet leváltani, az orosz alkotmány szerint csak hazaárulás esetén mozdítható el – vélekedett Anton Bendarzsevszkij posztszovjet-szakértő.

Durva változásnak, államcsődnek, váratlan merényletnek kell beállni ahhoz, hogy Putyin eltávolítsák, de ezzel nem nagyon számolna a szakértő.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Vlagyimir Putyin Putyin választás

Játssz és nyerj!