Szabadalmi megállapodást kötött a Huawei a világ két vezető technológiai vállalatával

forrás: Prím Online, 2024. március 16. 15:55

Globális szabadalmi keresztlicenc-megállapodást kötött a Huawei Technologies az Amazonnal és a kínai Vivo okostelefon-gyártó céggel. Az új partnerségek a szellemi tulajdon értékének kölcsönös elismerését jelentik a vállalatok között, valamint az iparág együttműködését tükrözik a kutatásokba való befektetések, a termékek és a szolgáltatások fejlesztése terén. A Huawei folyamatosan fektet be kutatásba és fejlesztésbe, és a benyújtott szabadalmi kérelmek számát tekintve is a ranglisták élén áll. A vállalat újításait az iparág is elismeri: az idei GLOMO Awards-on a Huawei több kategóriában nyert elismerést vezető mobiltechnológiai megoldásaival.

Hosszú távú szabadalmi keresztlicenc-megállapodást kötött az Amazon és a Huawei Technologies, amely rendezi a két vállalat közötti jogi nézeteltéréseket. A megállapodás értelmében mindkét cég használhatja egymás szabadalmaztatott technológiáit, amely elősegíti az innovációt és a fogyasztók érdekeit. 

 

„A Huawei örömmel osztja meg szellemitulajdon-jogait az Amazonnal. A szabadalmi engedélyezés kibővíti azon cégek számát, amelyek használhatják a védett technológiákat, és ez innovatívabb termékeket, szolgáltatásokat kínál a fogyasztóknak” – mondta Alan Fan, a Huawei szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó részlegének vezetője.

 

„Az Amazon elismeri a Huawei világszintű szabadalmi portfólióját, újításait és hozzájárulásait a szabványosítási folyamathoz. Továbbá tiszteletben tartja a Huawei azon erőfeszítéseit is, hogy szabadalmait olyan vállalatok számára engedélyezze, mint az Amazon” – hangsúlyozta Scott Hayden, az Amazon szellemi tulajdonjogokért felelős alelnöke.

 

A Huawei megállapodott a Vivo okostelefon-gyártóval is, az egyezség részeként a két vállalat alapvető kommunikációs technológiákat, köztük 5G szabadalmi jogokat oszthat meg egymással. A megállapodás lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy kulcsfontosságú technológiákhoz férjenek hozzá további üzleti fejlődésük érdekében, valamint segítik az együttműködést a digitalizáció és az IKT-szabványok globális szintű előmozdításában, tiszteletben tartva a kölcsönös szellemi tulajdon értékét.

 

2023-ban ismét a Huawei nyújtotta be a legtöbb szabadalmi kérelmet

 

A Huawei nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztés területére, beruházásainak összege 2022-ben meghaladta a 110,5 milliárd kínai jüant, míg az elmúlt tíz évben összesen 845 milliárd kínai jüan összegben fektetett ebbe a területbe. A Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO – World Intellectual Property Organization) legfrissebb jelentése szerint a vállalat 2023-ban 6494 szabadalmi bejelentéssel ismét vezető helyet foglal el a benyújtott kérelmek számát tekintve. A Huawei 2020-ban lett először világelső, és 2022-ben is a legtermékenyebb vállalatnak számított több mint 7600 benyújtott szabadalmi bejelentésével. 

 

A Huawei európai szinten is vezeti a ranglistákat; az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) legutóbbi, 2022-es szabadalmi indexe szerint a vállalat a harmadik egymást követő évben foglalja el az európai szabadalmi ranglista első helyét. A Huawei tavaly 4505 nemzetközi találmányt nyújtott be bejegyzésre, amely a bejelentések csaknem egynegyedét teszi ki. 

 

A vállalat innovációs törekvéseit az iparág szakértői is elismerik. Az idei Mobil Világkongresszuson a Huawei több terméke és megoldása is elnyerte az egyik legnagyobb presztízsű elismerést, a GLOMO Awards-ot. Többek között „A legjobb mobilhálózati infrastruktúra”, „A legjobb mobiltechnológiai áttörés”, „A legjobb hálózati szoftver áttörés”, „A legjobb magánhálózati megoldás” és „A legjobb mobil innováció a feltörekvő piacokon” alkategóriákban vívtak ki elismerést a vállalat fejlesztései.

Kulcsszavak: Huawei Amazon Vivo szabadalom

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36