Háború

Ukrajnának majdnem elfogytak a légvédelmi rakétái - Washington Post

A kijevi erők hamarosan csak minden ötödik beérkező orosz lövedéket lesznek képesek célba venni - írja a lap.

2024.03.17 15:00ma.hu

Ukrajna közölte nyugati támogatóival, hogy március végére majdnem elfogyhat a lőszer egyes légvédelmi rendszereihez - jelentette a Washington Post amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A források szerint Kijev képviselői a figyelmeztetést egy múlt havi biztonsági konferencián tették - írta cikkében a lap.

Az ukrán erők, amelyeknek korábban minden öt Oroszország által kilőtt rakétából négyet sikerült lelőniük, hamarosan talán csak minden ötödiket lesznek képesek célba venni - állította az egyik tisztviselő.

A légvédelmi rakéták hiánya "jelentős hatással lesz az életre Ukrajna városi központjaiban" - mondta a forrás.

Oroszország 2022 ősze óta nagyszabású rakéta- és drónkampányt folytat ukrán katonai célpontok, védelmi-ipari komplexum létesítményei és kritikus infrastruktúrák ellen. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban azt mondta, hogy a támadások célja "Ukrajna katonai potenciáljának szétzúzása".

Szerdán a moszkvai védelmi minisztérium közölte, hogy egy amerikaiak által szállított Patriot légvédelmi rendszert semmisítettek meg az orosz erők az ukrajnai Harkovi területen. A múlt héten pedig egy videót tett közzé egy sikeres csapásról egy szovjet korabeli Sz-300-as légvédelmi rendszer ellen, amelyet Ukrajna az Oroszországhoz tartozó Donyecki Népköztársaságban telepített.

A Washington Postnak nyilatkozó amerikai tisztviselők "az ukrán vonalak katasztrofális összeomlására figyelmeztettek a legborzasztóbb eshetőségben, és a tömeges áldozatok valószínűségére a legjobb esetben is", ha Kijev nem kap több katonai segítséget Washingtontól.

Joe Biden amerikai elnök kormánya tavaly október óta próbál újabb 60 milliárd dolláros támogatást keresztülvinni Ukrajnának, de eddig nem tudta megtörni a keményvonalas republikánusok ellenállását, akik a mexikói határ biztosítására követelnek több pénzt.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok, az EU és szövetségeseik által Kijevnek szállított fegyverek nem fogják megakadályozni, hogy elérje katonai műveletének céljait, és csak meghosszabbítják a harcokat, és növelhetik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát. Orosz tisztviselők szerint az ukrán csapatok fegyverrel való ellátása, hírszerzési információk megosztása és kiképzése azt jelenti, hogy a nyugati országok már de facto részes feleivé váltak a konfliktusnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.