DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Egyéb

A munkaerő képzése egy fontos folyamat minden vállalat életében

Erre a területre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk annak érdekében, hogy a cég a változó körülmények között is hatékonyan működjön.

A képzett munkaerő sokkal gyorsabban sajátítja el az új technológiákat, a nagyobb tudás és teljesítmény pedig közvetlen hatással lehet a növekedésre bevétel szempontjából is.

Mire van szükség a munkaerő képzéséhez?

A folyamatnak számtalan előnye van. Az elsődleges cél az, hogy a dolgozók tudása, készségei fejlődjenek, hogy a saját feladataikat hatékonyabban tudják elvégezni, hisz ők a szervezet egyik legfontosabb építőelemei. 

A munkaerő képzésében a Thalassys személyi fejlesztései és a szervezetfejlesztés szolgáltatás is sokat tud segíteni, hisz hatalmas tapasztalattal rendelkeznek a szakemberek ezen a területen. Kezdjük a sort a folyamat kialakításával! Az első lépés minden esetben az, hogy felmérjük az aktuális képességeket, hiányosságokat, valamint az igényeket is!

Ezt nagyon hatékonyan megtehetjük úgy, hogy a dolgozókat, valamint a közvetlen vezetőiket kérdezzük meg a helyzetről. A megfelelő munkahelyi kultúrában a retorziótól sem kell tartaniuk, így nyugodtan, őszintén elmondhatják, hogy hol érzik magukat gyengébben, melyek azok a területek és képességek, amit szeretnének fejleszteni. 

thalassys.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2



Ha megkaptuk a szükséges információkat, akkor már el is kezdődhet a képzési program kialakítása. Fontos, hogy ezt mindenképpen a vállalat, csoport, szervezeti egység céljaival és a dolgozók fejlesztési igényeivel összhangban kell megvalósítani.

A képzési program csak akkor lesz valóban hatékony, ha a vállalati célok és az egyén fejlődési elvárásai fedik egymást. Így elérhetjük, hogy jobb legyen a működés, növekedjen az elhivatottság, valamint a lojalitás is. Itt érdemes meghatározni a sikeres képzés kritériumait is.

A képzés elkezdése

Online kurzus, workshop, mentorálás, vagy külső/belső tréning keretein belül is elkezdődhet a projekt. A kiválasztott formának illeszkednie kell a célkitűzésekhez és a munkavállalói igényekhez is. Kerüljük az általánosságokat, testreszabott képzésre van szükség! A felmért hiányosságokra, igényekre kell valós megoldásokat, eszközöket biztosítani, hogy a képzés után gyakorlati haszon is jelentkezzen.

A képzés befejezése után mindenképpen kérjünk értékelést, visszajelzést. Ezzel mérhetjük az egész program hatékonyságát és eredményességét. A jövőbeli képzéseket is lehet finomítani ezzel a módszerrel. A visszajelzéseket kellő létszámú csoport esetén anonim módon is bekérhetjük.

A fejlesztés nem állhat meg

A képzés sikerességét azonban nem csupán a visszajelzések alapján mérjük. A program befejezése után monitorozni kell, hogy az újonnan tanult készségeket hogyan használják a munkatársak a feladataik elvégzése során. A további fejlesztések irányvonalát is befolyásolja az, hogy hosszú távon milyen hatékonyságot tudunk elérni. A kontroll, a monitorozás elengedhetetlen ahhoz, hogy könnyebb és gyorsabb legyen a folyamatok finomítása.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: