DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Egyéb

Hogyan használjuk a sorolható szerelvénydobozt?

Több olyan helyzet is adódhat a villanyszerelési projektek kivitelezésekor, ami szerelvénydobozok sorbakötését teheti indokolttá, ebben a cikkben ezt a témát fogjuk röviden körbejárni.

Persze ahhoz, hogy erre a részterületre rátérhessünk, érdemes összefoglalni, mi az, amit általánosságban a Vilszershopnál kapható szerelvény- és kötődobozokról tudni érdemes.

A szerelvény- és kötődobozokról

A szerelvény- és kötődobozok alapelemeknek számítanak a villamos hálózatokban, sok olyan feladat adódik, amiknek a végrehajtása során megkerülhetetlen alkatrészek.

Legfontosabb feladatuk a vezetékek csatlakoztatásához szükséges hely, a kényelmes elrendezésükhöz szükséges tér biztosítása. Védelmet jelentenek a csatlakozási pontoknak, hogy a rövidzárlat kockázata nélkül lehessen őket összepasszítani.

https-_vilszershop.hu_ - 2024 március - Cikk3



Alkalmazásukkal beépíthetünk kapcsolókat, dugaljakat és egyéb hálózati elemeket. Lehetővé teszik ezek rögzítését, az őket tápláló vezetékek elhelyezését és a csatlakoztatások kockázatmentes kialakítását.

A biztonság szempontjából rendkívül fontos a kábelek, vezetékek, illetve a csatlakozási pontok sérülésének elkerülése, illetve karbantartás esedékessége esetén a hozzáférés biztosítása.

Ha kültéri, alkalomadtán nedves környezetben kell hálózatot telepíteni, akkor a szerelő- és kötődobozok komoly védelmi funkcióval bírnak a víz és más károsító környezeti hatásokkal szemben.

Sorolható dobozok használata

Amennyiben több kapcsolót, illetve dugaljat kell valamilyen oknál fogva egymás mellé telepíteni egy helyre, az a szerelvény-, illetve kötődobozok sorbakötését teszi indokolttá.

Ilyen eset, amikor több lámpatestet szeretnénk egy helyről kapcsolni, és ennek köszönhetően több kapcsoló elhelyezésére is szükség van. Ezek kizárólag külön-külön szerelvénydobozban kaphatnak helyet, kivéve persze, ha csillárkapcsolót alkalmazunk.

Elágazási pontok

Amikor egy adott elektromos hálózatot telepítünk, esetleg bővítünk, akkor az új vezetékek, kábelek mindig kötődobozok között haladnak. Amennyiben bonyolultabb elágazási pontra van szükség, sok kötéssel, leágazással, az kényelmesen kizárólag több doboz sorba kötésével hajtható csak végre, az átláthatóság szempontjából is ez a legkézenfekvőbb megoldás.

Mint minden villanyszerelési munkánál, itt is megkerülhetetlenül fontos a szabványok figyelembevétele és az előírások betartása. Ezért minden ilyen feladatot érdemes a megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberre bízni.

Mivel fontos, és jellemzően nagy tételben szükséges termékről van szó még egy kisebb villanyszerelési projekthez is, érdemes megfelelő, megbízható beszállítót keresni, aki időben, megfelelő minőségben és piacképes áron biztosítja a gördülékeny munkavégzéshez szükséges mennyiségeket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: