DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Retro

F1-Archív: Csúnyán leszerepelt az új időmérő

Unalomba fulladt a kiütéses formátum, kizárt, hogy Rosberg visszatérjen, Fisichella nyert, Brawn visszaszólt Dennisnek, Ecclestone a hatodik leggazdagabb brit: F1-es hírek március 19-ről.

2023: Sergio Perez nyeri a Szaúd-arábiai Nagydíjat, Max Verstappen ugyan hátulról rajtolva megkergeti csapattársát, de amikor kell, akkor a mexikói tartani tudja a világbajnok tempóját, és rajt-cél győzelemt arat. A harmadik helyen Fernando Alonso ér be, de büntetik, így George Russell pezsgőzhet a dobogón. Majd visszaadják  a harmadik helyet és az azért járó pontokat Alonsónsk...

2022: A Ferrari és a Red Bull harcát hozta az F1-es Bahreini Nagydíj időmérője az új korszak hajnalán, amelynek végén a monacói örülhetett a rajtelsőségnek. Hamilton csak ötödik, Bottas és Magnussen szolgáltatta a meglepetést.

2021: Sebastian Vettel szerint a csapat megismerése mellett az jelenti a fő kihívást számára az Aston Martinnál, hogy megbarátkozzon az autó kormányzási karakterisztikájával.

2020: Folytatódik a koronavírus-járvány miatti versenyhalasztások sora: ezúttal a májusra kiírt Holland, Spanyol és Monacói Nagydíjakat fújták le a szervezők, utóbbit annak városi jellege miatt véglegesen, így eldőlt, hogy 1954 óta először nem versenyez az F1 a hercegség utcáin.

kubica-2019-melbourne-dppi



2019: A Williams küszködése ellenére sem bánta meg Robert Kubica, hogy nyolc évvel súlyos ralibalesete után visszatért a Formula-1-be.

2018: Aggódik Kevin Magnussen, hogy a Formula-1 élvezeti értékéből fog elvenni a halo, mégpedig azért, mert a nézők nem fogják felismerni, melyik pilóta vezeti az autót.

2017: Nico Rosberg, aki a vb-cím 2016-os megnyerése után bejelentette visszavonulását, kijelentette: kizárt, hogy versenyzőként térjen vissza, valamilyen kapacitásban azonban mindenképpen a motorsportban akar maradni.

2016: Csúnyán leszerepelt az új, kiütéses időmérős formátum – 90 másodpercenként kieső versenyzőkkel –, elmaradt az izgalom a végén, Lewis Hamilton pole-pozíciója percekkel a Q3 vége előtt biztossá vált. A versenyzők és csapatfőnökök a lebonyolítás azonnali hatállyal való megváltoztatását követelik.

 

2015: A Renault Sport ügyvezetője, Cyril Abiteboul elvetette azt a lehetőséget, hogy a gyártó teljesen kiszálljon a Formula-1-ből, túlságosan fontos platform számára a sport. A pletykák szerint a márka gyári csapattal térhet vissza, a Toro Rossót megvásárolva.

2014: A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff úgy nyilatkozott, hogy a riválisok túlértékelik azt a fölényt, amivel az Ezüst Nyilak rendelkeznek – az osztrák szakember szerint egyáltalán nem mehetnek biztosra a végső győzelmet illetően.

2013: Az újonc Max Chilton egy interjúban elmondta, mindenekelőtt azon kell javítania a jobb eredmények érdekében, hogy a kék zászlók miatt ne veszítsen túl sok időt.

chilton_2013

2012: Az F1-be visszatérő Kimi Raikkönen az ausztrál szezonnyitó 7. helye után a Malajziai Nagydíjon már a dobogós pozíciót célozza meg a Lotusszal.

2010: Miután az idei szezonban a tervezett 13 helyett csak 12 csapat állhat rajthoz, az FIA ismét meghirdette a szabad helyeket az új jelentkezők számára – ráadásul a tervek szerint tartalékokat is választhatnak arra az esetre, ha ismét megszűnne egy istálló.

2009: „Szeretném megköszönni az elkötelezettségét, a szenvedélyét és a tudását, melyek minden munkatársa számára példaértékűek voltak” – nyilatkozta Luca di Montezemolo a Ferraritól való távozását két napja bejelentő Jean Todtról.

2008: A versenyzői szövetség, azaz GPDA elnöke, Pedro de la Rosa kijelentette: a második F1-es szezonját taposó Lewis Hamiltont senki sem kényszeríti, hogy lépjen be a testületbe. A briten kívül csak hárman nem tagok, köztük a címvédő Kimi Raikkönen.

2007: Takuma Sato leszögezte, hogy nem a saját hibájából tartott fel számos őt leköröző riválist a melbourne-i Ausztrál Nagydíjon, hanem azért, mert későn mutatták a kék zászlókat, a fényjelzés pedig rosszul működött autójában.

2006: Majd negyedszázad után, egészen pontosan 1982 óta először kettős győzelmet aratott a gyári Renault-csapat Giancarlo Fisichella vezérletével, aki magabiztosan nyerte meg a Maláj Nagydíjat Fernando Alonso előtt. A dobogóra Button állhatott még fel, míg a két Ferrari csak az 5-6. helyen végzett.

fisichella_2006_1

2005: Fernando Alonso nyerte a Maláj Nagydíj első időmérő edzését, így ő várhatja élen a vasárnapi döntő kvalifikációt. A spanyolt tavalyi és mostani csapattársa, azaz Trulli és Alonso követi, míg a Ferrarik nincsenek jó formában: Schumacher a 12., Barrichello a 14. pozícióban zárt.

2004: Kimi Raikkönen jó formában kezdte a hétvégét, hiszen a Maláj Nagydíj második szabadedzésén ő zárt az élen – ez volt első alkalom idén, hogy nem Michael Schumacher végzett az első helyen, legyen szó bármilyen mért szakaszról.

2003: „Az előző két csapattársam gyors volt, de egyúttal fiatal is. Minden tiszteletem az övék, de az új partneremtől, Frentzentől többet tanulhatok, ő remek tanár” – mondta a sauberes Nick Heidfeld Kimi Raikkönenről és Felipe Massáról.

2002: „Persze, ez a dolgunk, elég gyorsak vagyunk ehhez” – felelte Mika Salo arra a kérdésre, hogy az újonc Toyota minden versenyen a pontokért küzdhet-e. (A hátralévő 15 futamon már csak egyetlen pont jutott nekik – a szerk.)

toyota_2002

2001: Szóbeli adok-kapok a McLaren és Ferrari között a maláj verseny után, melyen az olasz csapat egy-kettes győzelmet ért el. Ron Dennis szerint a Scuderia pilótái életével játszott, amikor intermediate abroncsokat tett fel teljes esőgumi helyett (ezen húzott el Schumacher és Barrichello a riválisoktól). Ross Brawn viszont elmondta, alaposan tesztelték a köztes keveréket, pontosan tudták, milyen körülmények között megbízható.

2000: F1-es személyek a leggazdagabb 2000 brit listáján: Bernie Ecclestone a 6. pozícióban, a vagyonát több mint megduplázó Ron Dennis a 198. helyen, és további csapatfőnökök, Tom Walkinshaw, Frank Williams, Jackie Stewart, Eddie Jordan és Adrian Reynard a névsorban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: