A SpaceX kémszatellit-hálózat?

Musk hatalmas kémműhold-hálózatot épített ki - Reuters

A SpaceX állítólag még 2021-ben 1,8 milliárd dolláros szerződést kötött az amerikai titkosszolgálatokkal

2024.03.19 15:39ma.hu

Elon Musk titkos Starshield projektje lehetővé teszi majd az amerikai hadsereg számára, hogy valós időben, szinte bárhol a Földön nyomon kövesse a célpontokat és támogassa az amerikai és a szövetséges szárazföldi erőket - jelentette a Reuters, amely új részleteket osztott meg a milliárdos és a Pentagon közötti üzelmekről.

A SpaceX legalább 2020 óta indít katonai műholdak prototípusait a "civil" hasznos terhek mellett Falcon 9 rakétákon, mielőtt végül 2021-ben egy jövedelmező, 1,8 milliárd dolláros szerződést kötött a Nemzeti Felderítő Hivatallal (NRO) - írta szombaton a Reuters öt, a projektet ismerő, meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak hatalmas konstellációja képes lesz a földi célpontok valós idejű követésére szinte bárhol a világon - állították a források. Egyikük azzal dicsekedett, hogy a Starshield biztosítani fogja, hogy "senki sem bújhat el" az amerikai kormány elől. A rendszer célja továbbá az is, hogy "ellenállóbb legyen a rivális űrhatalmak támadásaival szemben".

Egyelőre nem világos, hogy jelenleg hány Starshield műhold működik, és mikorra várható a rendszer teljes körű üzembe helyezése, mivel a SpaceX és a Pentagon nem reagált a Reuters megkeresésére. Az NRO azt állította, hogy "a világ valaha látott legképzettebb, legváltozatosabb és legellenállóbb űralapú hírszerző, megfigyelő és felderítő rendszerét" fejlesztik ki, de nem volt hajlandó kommentálni a SpaceX szerepét a projektben.

A SpaceX vezérigazgatója korábban elismerte a "civil" Starlink rendszer katonai alternatívájának fejlesztését, szeptemberben azt mondta, hogy az "az amerikai kormány tulajdonában" lesz, és a védelmi minisztérium irányítja majd.

"A Starlinknek civil hálózatnak kell lennie, nem pedig a harc résztvevőjének" - mondta Musk, utalva a műholdak ukrajnai használatára az Oroszországgal folytatott konfliktus során.

Musk mintegy 20 000 Starlink-terminált adományozott Ukrajnának nem sokkal azután, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte katonai hadjáratát. Azóta a kijevi csapatok nagymértékben támaszkodtak a rendszerre a kommunikáció fenntartásában és a frontvonal mentén lévő harci drónok működtetésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.