DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
Motor

„Nincs sok idejük meggyőzni a maradásról” – Quartararo

A 2021-es MotoGP-világbajnok elmondta: szeretne a Yamahával visszatérni a csúcsra, de ha nem érzi úgy, hogy győztes projekt részese, váltani fog.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Bár a gyártói világbajnoki értékelésben végül felülmúlták a Hondát, bizonyos tekintetben még a japán riválisnál is komolyabb mélypontra süllyedt 2023-ban a Yamaha a MotoGP-ben. Ugyanis míg az aranyszárnyasok Alex Rins révén legalább begyűjtöttek egy teljesen váratlan győzelmet Austinban, addig a hangvillások 2003 óta először maradtak futamelsőség nélkül.

Emiatt gyakran felmerül, hogy Fabio Quartararo nem sokáig marad majd a kötelékeikben. A francia a 2021-es világbajnoki diadala után hosszabbított 2024 végéig a Yamahával, és bár tavaly még az évad első felében vezette is az összetett tabellát, onnantól kezdve a dobogós helyekért is elvétve tudott csak harcba szállni.

 motogp-quartararo-yamaha-1_1



Jövőre a gyári és a szatellit versenyzők jelentős részének lejár a szerződése a MotoGP-ben, így Quartararo előtt is megnyílhatnak a kapuk egy átigazolásra. A fiatal motoros – aki elismerte, hogy idén különösen a szezon első fele volt frusztráló számára – pedig nem is tagadja, hogy bár szeretne hűséges lenni a Yamahához, ha nem tudják meggyőzni az előrelépésről, akkor válthat:

„Természetesen a Yamaha adott nekem lehetőséget versenyzőként a MotoGP-ben. Én adtam nekik egy világbajnoki címet. A kapcsolatunk jó” – fogalmazott Quartararo a Motorsport.com szaklapnak. „Versenyzőként a Yamahával szeretnék visszatérni a győzelmekhez. Jártunk a csúcson és mélyen is, és szeretnék visszatérni a csúcsra. De az a helyzet, hogy nagyon-nagyon kevés idő van erre, különösen engem illetően, hogy meggyőzzenek arról, hogy ez egy győztes projekt.”

„Nyilván ha úgy érzem, hogy ez nem egy győztes projekt és ezért távoznom kell, természetesen meg fogom tenni ezt a lépést. De látom, hogy a Yamaha keményen dolgozik, és velük szeretnék visszatérni az eredmények csúcsára.”

motogp-quartararo-yamaha-2

Quartararo szavai kísértetiesen hasonlítanak Marc Marquez szavai azt megelőzően, hogy végül szerződést bontva búcsút intett a családjának tekintett Hondának, s jövőre immár a Gresini Ducatinál fog szerepelni. Marquez teljesítménye Quartararo jövője szempontjából is érdekes lehet, de a 2021-es vb-győztes még kíváncsibb Franco Morbidelli boldogulására a Pramac Ducatin: 

„Igen. Természetesen érdekes lesz néznem, mi fog történni jövőre Marckal. De különösen az eddigi csapattársammal, Francóval, aki azóta mellettem versenyzett, hogy felléptem a MotoGP-be: fél évig voltam Maverick társa, de alapvetően elég hosszú ideje Franco volt mellettem. Szóval érdeklődve nézem majd, mit fog csinálni a gyári specifikációjú Ducatin és milyen gyorsan tud alkalmazkodni, hiszen ugyanannyi ideig ült Yamahán, mint én. Fontos lesz számomra a 2024-es idény első fele.”

A Yamahát segítheti a fejlődésben és ezáltal Quartararo megtartásában, hogy nemrég elfogadták az új kedvezményrendszert, amelynek értelmében a gyűjtött pontjaik alapján a két japán márkát többek között korlátlan teszt- és motorblokkfejlesztési engedmények illetnek meg legalább az idény első felében – a szisztémáról itt írtunk részletesen, de beszéltünk róla a Formula Motocast legutóbbi adásában is:

 

 

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: