DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Leclerc az élen Verstappen előtt pénteken

Kifejezetten jó napot zárt a Ferrari Melbourne-ben: Leclerc szép előnnyel az első, Sainz pedig a harmadik helyen fejezte be a pénteki programot.

Nem tudott részt venni az Ausztrál Nagydíj második szabadedzésén Alexander Albon: a brit-thai pilóta annyira összetörte a Williamst az első gyakorláson egy kanyarkijárati kerékvetőről elpattanva, hogy a csapat nem tudta összerakni az autó időben, így értékes időt veszített el a hétvége első pályanapján.

A nap sztárja viszont a végére a Ferrari és az Aston Martin lett: főleg a maranellóiak autója tűnt nyugodtnak a többiekhez képest, ugyanis mindkét gyakorlás az elúszásokról, megcsúszásokról, kerékvetőkön pattogásról, elfékezésekről szólt, ezt a második szabadedzésre sem tudták megoldani a csapatok. 

A Ferrari viszont viszonylag kezelhetőnek tűnt, és Charles Leclerc ki is hozta belőle, amit lehetett, a monacói volt a leggyorsabb a lágy gumikon, és ő zárta az élen a napot – a vakbélműtét után visszatérő és első napját teljesítő Carlos Sainz is jó tempót diktált, lassabb volt csapattársánál, de bejött harmadiknak, és nem akadtak egészségügyi gondjai, úgyhogy maximálisan elégedettek lehetnek a Scuderiánál.

f1-ferrari-leclerc



Az Aston is jól viselkedett, Fernando Alonsónak és Lance Strollnak is voltak kisebb-nagyobb hibái, de a tempó rendben volt, mindketten befértek a top ötbe, és főleg a kanadai ideje volt meglepően jó – míg a spanyol a tőle megszokottnál többet tévesztett a nap folyamán.

A Red Bull nem volt rossz, de nem is tűnt különösebben meggyőzőnek, Max Verstappen a második gyakorlás első negyedét ki is hagyta, mert szerelte az autóját a csapat, és utána is elég sokszor indult el alatta kellemetlenül az RB20 – nem volt túl kényelmes vezetni az autót, ami Sergio Perez teljesítményén is meglátszott. Verstappen végül több próbálkozásból felzárkózott másodiknak a két Ferrari közé, de közel négy tizedmásodpercet kapott Leclerc-től, míg Perez nyolc tized lemaradással a nyolcadik helyen zárta a pénteket.

f1-verstappen

A McLaren sem volt lassú, de szintén nem volt könnyű vezetni, a legidegesebbnek pedig ezúttal is a Mercedes tűnt a mezőny első felében: Lewis Hamilton és George Russell is sokszor „kapaszkodott a kormányba”, ritkán tudtak hibátlan kört összerakni, sokszor kellett korrigálni, és sokszor szaladtak le a pályáról mindketten. A tempó Russellnél nagyjából megvolt, az egyetlen összerakott köre elég volt az élmezőnyhöz, de azt autó viselkedésével a látottak alapján aligha lehetnek elégedettek.

Egyébként több csapatnál is felmerült, hogy a hasmagasság problémás lehet a hétvége folytatásában, és többeknél kopólemezt cseréltek az autó alján, mert a kerékvetőkön pattogástól eléggé fogyni kezdtek – érdemes lesz ezt figyelni a későbbiekben.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Ferrari tényleg jól mozog Melbourne-ben, és egy körön mindenképpen esélye lehet elkapni a Red Bullt, főleg a tempós részeken tűnt gyorsabbnak az RB20-asnál: ezek alapján izgalmas időmérőre készülhetünk.

Folytatás magyar idő szerint szombat reggel 2:30-kor a harmadik szabadedzéssel, majd 6:00-kor az időmérővel, a futamra pedig vasárnap reggel 5:00-kor kerül sor.

A második szabadedzés végeredménye:

1. Charles Leclerc Ferrari 1:17,277
2. Max Verstappen Red Bull +0,381
3. Carlos Sainz Ferrari +0,430
4. Lance Stroll Aston Martin +0,545
5. Fernando Alonso Aston Martin +0,635
6. George Russell Mercedes +0,674
7. Oscar Piastri McLaren +0,800
8. Sergio Perez Red Bull +0,813
9. Lando Norris McLaren +0,878
10. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB +0,911
11. Guanyu Zhou Stake +1,144
12. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB +1,257
13. Logan Sargeant Williams +1,301
14. Valtteri Bottas Stake +1,308
15. Pierre Gasly Alpine +1,414
16. Nico Hülkenberg Haas +1,425
17. Esteban Ocon Alpine +1,428
18. Lewis Hamilton Mercedes +1,557
19. Kevin Magnussen Haas +1,998
20. Alexander Albon Williams köridő nélkül
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: